Selasa, 9 November 2010

Aduh peritnya menjadi mangsa banjir, mangsa politik dan mangsa tindakan disiplin

Walaupun banjir di negeri Kedah dilaporkan semakin baik , namun macam-macam cerita terdengar di sana sini . Aduh kasihannya kepada mangsa-mangsa banjir yang dianggarkan lebih 40,000 itu, sudahlah kampung halaman, tempat kediaman dan harta benda ditenggelami air , tidur tidak menentu, makan ala kadar , pakai apa yang ada, bahkan dengar cerita ada sesetengahnya pula kena buat surat tunjuk sebab kepada majikan sebab tak hadir kerja kerana  jalan ditutp, bekalan elektrik dan air paip dipotong dan sebagainya . 

Semua pihak sepatutnya menumpukan perhatian kepada membantu mangsa-mangsa banjir atau paling kurang pun bersimpati dengan mereka; bukan dengan memangsakan lagi mereka dengan hal-hal lain yang sepatutnya boleh dimaafkan atau `dipejamkan sebelah mata' buat seketika kerana jika berlaku sesuatu di luar kebiasaan pun ia bukanlah disengajakan tetapi dek kerana darurat atau terpaksa.

Bagi pemimpin-pemimpin politik lupakan soal ideologi politik dan bagi majikan-majikan kerajaan atau swasta pula lupakan bakal tindakan keras disiplin kepada pekerja-pekerja. Jangan cepat minta surat tunjuk sebab kepada pekerja yang mungkin tidak hadir bekerja satu atau dua tiga hari tapi tangani isu itu dengan cara yang lebih sesuai.

Ini kerana semua orang di seluruh dunia tahu bah di negeri Kedah pada Novemvber 2010 ini adalah yang terburuk pernah dialami negeri itu.

Yang pentingnya semua pihak perlu ikhlas, termasuk pekerja-pekerja sendiri , tak kira kakitangan kerajaan atau swasta, dan hendaknya tidak ada yang cuba mengambil kesempatan air bah untuk `tuang' kerja.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...