Rabu, 10 November 2010

Ancak : MB tidak melakukan syirik, kata Mufti

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria merumuskan Dr. Zambry Abdul Kadir "tidak melakukan syirik dan khurafat" di majlis ancak (menaikkan tiang seri) di sebuah kampung di Manong, Perak baru-baru ini..

Rumusan tu adalah susulan kepada dakwaan Dewan Pemuda Pas Perak sebelum itu yang mengatakan MB melakukan syirik dan khurafat di majlis tersebut di mana dilaporkan mereka telah menghantar memorandum kepada Mufti membantah tindakan MB itu.

Beliau membuat rumusan sedemikian setelah mendapat maklumat secara bersemuka daripada Menteri Besar, mengenai keturutsertaannya di dalam majlis ancak itu 

Menurut Dr. Zambry pada pertemuannya dengan Mufti itu beliau hanya memegang serta menolak tiang bersama-sama dengan orang-orang kampung dan tiada niat pun, malah tidak tahu langsung mengenai acara itu.

Dengan penjelasan Mufti itu maka  terjawablah sudah dakwaan Dewan pemuda Pas Perak . Dan masyarakat Islam pun khususunya di Perak hendaknya tiada lagi wujud sebarang buruk sangka terhadap Dr. Zambry mengenai isu itu.Tiada ulasan: