Ahad, 7 November 2010

Antara bencana dan sentimen politik

Saya kini berada di rumah anak saya di Kepala Batas, Pulau Pinang . Ketika datang menunaikan solat berjemaah di masjid Taman Bertam Indah dekat sini , saya kagum dengan langkah yang diambil Jawatankuasa Qariah masjid berkenaan melancarkan tabung bantuan mangsa-mangsa banjir di Kedah dan Perlis.

Difahamkan kawasan perumahan itu dihuni oleh sejumlah ribuan isi rumah yang majoritinya Muslim. Pada kuliah Subuh pagi tadi penceramah dalam sentuhannya terhadap pengwujudan tabung itu antara berkata, "Hari ini, hari depa (mereka) ditimpa bencana, mungkin hari lain, entah kita pula, wallahu a'lam".

Ungkapan itu mencerminkan sentimen ukhuwah Islamiah yang mendalam dan ikhlas kerana sebahagian besar yang ditimpa bencana itu adalah terdiri dari kaum Muslimin dan berbagai ideologi politik Lantaran itu langkah tersebut dilihat tidak seperti sesetengah pihak yang melihat bencana itu dalam ruang lingkup sentimen politik parti masing-masing .

Saya kira biarlah kita sederhanakan diri kita , bukan sahaja dari segi tingkah laku tetapi juga dari segi-segi lain termasuk sentimen politik dan sebagainya. Bukan tidak boleh sentimen politik tetapi biarlah berpada dan kena pada waktu dan tempatnya.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...