Jumaat, 5 November 2010

BN jangan juak dengan kemenangan di PRK Batu Sapi dan Galas

Manjoriti pengundi di kawasan Parlimen Batu Sapi, Sabah dan DUN Galas, Kelatan telah memberi isyarat bahawa mereka menyokong BN. Andai kata itu boleh dijadikan simbol kepada keseluruhan pengundi maka ia adalah sesuatu yang positif kepada BN untuk menguasai sebahagian besar kawasan Parlimen dan DUN pada pilihan raya akan datang.

Namun begitu BN tidak harus juak dengan pencapaian itu. Isyarat yang diberikan itu hanya memperakukan kepada pemimpin BN bahawa majoriti rakyat (pengundi) bersedia mengembalikan sokongan mereka kepada BN , dengan syarat BN mestilah berterusan dengan dasar membantu golongan yang wajar dibantu seperti golongan marhen di luar bandar dan juga di bandar; bukan menumpukan kepada golongan elit sahaja.
Membantu bermaksud tidak menjadikan golongan bukan elit mangsa penindasan demi membantu golongan elit.

Selain itu janji BN kepada rakyat mesti ditunaikan mengikut waktunya. Perasaan majoriti rakyat jangan pandang sepi oleh pemimpin BN . Pemimpin BN juga harus berwaspada daripada percubaan `campur tangan' orang-orang di belakang tadbir di dalam perkara yang berkaitan dengan pentadbiran negara , sehingga urusan itu terdedah kepada pengetahuan umum atau sehingga memberi kesan buruk kepada rakyat kebanyakan.

Perasaan juak dan lupa diri harus dielakkan sama sekali. Setiap keputusan mengenai sesuatu dasar yang berkaitan langsung dengan kehidupan rakyat harus lebih berhati-hati dan berwaspada. Situasi yang berlaku antara tahun 2004 dan 2008 (sebelum PRU ke-12 ) harus dielakkan.

Sekiranya ini semua dan lain-lain penyebab hendaklah dijadikan landasan untuk bermuhasabah, maka tidak mustahil BN mampu memperoleh semula kemenangan pada PRU akan datang dan mampu bertahan lebih lama.

Kita mesti ingat dalam apa jua jenis makluk Allah apabila usianya semakin meningkat ia akan menghadapi zaman pengucupan atau akhirnya kepupusan. Ini sebahagian daripada petunjuk yang wajar diambil kira.

Sejarah telah membuktikan kepada kita bahawa kekuatan sesebuah kerajaan, termasuk pemerintahan kesultanan Melayu , menghadapi `proses fenomina' ini. Jadi mesti berwaspada selalu, dan jangan terlalu juak.

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...