Selasa, 2 November 2010

Oh ! Apa akan terjadi pada negaraku

Ketika berada di sebuah hotel di KL kelmarin saya terbaca laporan berita sebuah akhbar berbahasa Inggeris edaran percuma terbitan 1 November 2010 yang mengatakan sebuah kerajaan pimpinan parti gabungan Pakatan Rakyat bercadang membentangkan "Rang Undang-Undang Perhubungan Kaum" tahun depan yang kononnya untuk mewujudkan perpaduan dengan cara bahawa setiap orang tidak harus melihat dirinya sebagai Melayu, Cina , India, Kadazan, Iban dan lin-lain . Sebaliknya hanya perlu dikenali sebagai `Malaysian' sahaja.

Bunyinya seperti slogan 1Malaysia yang dipelopori DS Najib, Perdana Menteri. Tapi bila direnungi dalam-dalam seolah-olah macam ada benda tersirat atau `agenda tersembunyi' jangka panjang. Tak pandai pula saya nak meramalkannya. Bagaimanapun pada saya membaca laporan berita itu sungguh membimbangkan dan menggerunkan . 

Timbul pelbagai  tanda tanya ; apa akan terjadi jika parti itu diberi peluang memerintah negara ini . Sekarang ini , baru hanya memerintah sebuah negeri pun sudah berani nak `menidakkan' pengenalan kaum , apatah lagi andai kata dapat memerintah satu negara ? Pada hal keadaan yang ada sekarang ini pun tiada masalah sekiranya tidak ada golongan pelampau mengapi-apikannya . Oh ! apa akan terjadi pada negaraku.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...