Rabu, 10 November 2010

Pendidikan awal kanak-kanak sejajarkan dengan tuntutan Islam

Saya sokong cadangan Datin Seri Rosmah Mansor supaya pendidikan seawal usia kanak-kanak iaitu di bawah usia lima tahun penting untuk menjana kualiti modal insan. Agama Islam juga menganjurkan supaya umatnya diberikan ilmu "sejak dari dalam buaian hingga ke liang lahad". Ini berkmasud ilmu itu perlu dibekal seawal mungkin usia seseorang.

Namun dari dahulu , hari ini, malah lebih-lebih lagi pada hari-hari muka pendidikan seawal usia bagi kanak-kanak Islam mestilah disandarkan kepada keperluan akidah, syarak dan akhlak. Sekiranya unsur-unsur ini diketepikan atau diabaikan harapan untuk melahirkan modal insan berkualiti mengikut acuan Islam akan gagal .

Ini kerana perubahan sosial dan persekitaran pada hari muka akan lebih mencabar akidah, syariat dan akhlak seorang Muslim dan Muslimah. Jadi, sebagai umat Islam saya berpandangan bahawa kita perlu sedar serta ambil perhatian akan hakikat ini.

Wallahu a'lam. 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...