Sabtu, 6 November 2010

PLBE dikaitkan dengan banjir buruk di Kedah: Kementerian berkaitan perlu beri penjelasan

Salah satu penyebab yang dikaitkan secara rasmi dengan bencana banjir paling buruk di Kedah adalah projek pembinaan landasan berkembar kereta api elektrik yang sedang rancak berjalan di Kedah sekarang,  namun ia dinafikan oleh pihak KTMB seperti disiarkan media hari ini.

Penafian mutlak itu boleh menimbulkan kemarahan orang ramai. Ini kerana dalam situasi sukar sebegini emosi manusia mudah menjadi tidak menentu atau cepat marah . Bukan sahaja rumah dimasuki air, makanan, minuman pakaian dan lain-lain juga tidak menentu dan terurus. Semua pihak sepatutnya memahami situasi ini .

Cara terbaik mengapa tidak gunakan pendekatan yang lebih berhemah atau diplomasi dengan misalnya membuat siasatan terlebih dahulu. Tak kan ini pun pihak unit komunikasinya tidak memahami .      

Harus diambil ingatan bahawa projek itu di bawah kerajaan pusat. Trend berpolitik di Malaysia berbeza dengan di negara lain. Tindakan seumpama itu dari segi politiknya (di Malaysia) boleh mempengaruhi persepsi umum terhadap kerajaan pusat.

Justeru saya rasa adalah baik jika kementerian berkaitan sendiri dapat mengeluarkan kenyataan media  menjelaskan kedudukan sebenanya dan, jika boleh, zahirkan rasa dukacita terhadap kejadian itu. Seboleh-bolehnya menteri atau timbalan menteri berkaitan datang melawat ke kawasan kritikal, apa salahnya.

Habis cerita. 

 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...