Selasa, 23 November 2010

Rombakan kabinet, PRU satu `khabar angin'.

Perdana Menteri, Datuk Ser Najib Tun Abd. Razak menafikan akan berlakunya rombakan kabinet dan pilihanraya umum dalam masa terdekat ini, malah menyifatkannya sebagai `khabar angin' semata-mata.

`Khabar angin' juga bertiup di sana sini mengatakan Ketua Pemuda UMNO akan dilantik sebagai Timbalan Menteri di sebuah kementerian kanan. Tetapi isu ini belum ada pengesahan dan penafiannya.

Bagaimanapun ketiga-tiga isu ini amat menarik perhatian umum. Ini kerana ketiga-tiganya seandainya berlaku ia secara langsung melibatkan komintmen sebahagian rakyat dan akan memberi impak kepada boleh dikatakan keseluruhan rakyat.

Bilakah ia akan menjadi `khabar benar' atau sebaliknya terpulang kepada PM. Namun isu rombakan kabinet dan pilihan raya umum rasanya tidaklah begitu menyentuh sangat perasaan sebahagian rakyat tetapi isu perlantikan KP Umno itu lain sikit.

Ini kerana sebahagian besar penyokong Umno nampaknya masih lagi menanggung rasa `terguris' dengan apa yang dianggap sebagai `perbuatan' KP Umno itu sehingga membawa kepada BN rebah tersungkur pada PRU sebelum ini. Bahkan kesannya dilhat terus menerus mencucuk persada politik negara sehingga sekarang. Jadi, isu ini ada baiknya jika mendapat perhatian sejitu mungkin daripada PM.

Impaknya tentulah juga berbeza antara sebelum dan selepas PRU . Namun segala-galanya boleh membawa `kekecewaan' kepada sebahagian penyokong Umno khasnya dan penyokong BN amnya.


Apakah warna-warna politik seperti dihadapi kini akan terus berlabuh pada kertas politik negara dalam tempoh masa panjang? Pastinya bergantung kepada kebijaksanaan pucuk pimpinan menanganinya.

 

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...