Selasa, 16 November 2010

Selamat Aidil Adha, maaf zahir batin.....

Selamat Hari Raya Aidil Adha bagi tahun hijri 1431 kepada semua pengunjung, maaf zahir batin di atas segala kesilapan ungkapan yang tercatat di ruang blog ini.

Selamat melaksanakan ibadat korban dan akikah bagi mereka yang melakukannya. Buatlah cara terbaik mengikut sunnah, semoga mendapat keredhaaW Allah SWT.

Seboleh-bolehnya elakkan dari terjebak dengan unsur-unsur sifat mazmumah seperti riak dan ujub. Ingatlah bahawa korban dan akikah itu ibadat, bukan adat. Maka kenalah ikut ketentuan syariat , bukan kebiasaan adat. Wallahu alam.

Mulai malam ini juga kita (umat Islam) digalakkan bertakbir hinggalah selepas solat asar pada hari terakhir Hari Tasyrik, iaitu pada 13 Zulhijjah. Hari Tasyrik bermaksud hari `menjemur daging'. Oleh itu, marilah sama-sama kita ambil ruang dan peluang ini untuk bertakbir. Alhamdulillah pada malam ini saya diberi peluang mengimamkan solat maghrib di masjid kariah tempat tinggal saya, dan justeru saya berpeluang bertakbir bersama-sama rakan jemaah lain. Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar Walillahil hamd.

Tiada ulasan: