Khamis, 23 Disember 2010

Badan siasatan bebas kaji operasi kenderaan perdagangan membazir

Semacam tiada pengalaman langsung dengan `kemalangan besar' jalan raya yang melibatkan kenderaan berat seperti bas pelancongan dan ekspres serta melibat korban nyawa yang banyak jumlahnya, lalu kerajaan mengambil langkah menubuhkan sebuah badan siasatan bebas bagi `mengkaji struktur dan operasi kenderaan perdagangan di negara ini yang tujuannya barangkali untuk dijadikan asas kepada tindakan susulan selanjutnya.

Ini berikutan kemalangan yang telah berlaku di suatu `selekoh berbahaya' dekat Simpang Pulai ke Cameron Highlands baru-baru ini yang mana telah menorbankan 27 orang, termasuk sebahagian besarnya pelancong asing .

Saya bersetuju sekiranya badan seumpama itu ditubuhkan khusus untuk mengkaji kemalangan tersebut kerana bukan sahaja melibat jumlah nyawa yang banyak tetapi juga pelancong asing. Imej negara juga perlu dijaga. Tapi saya kurang setuju sekiranya badan itu ditubuhkan untuk mengkaji keseluruhan kemalangan yang membabitkan kenderaan perdagangan. 

Ini kerana mustahil kemalangan-kemalangan lalu yang melibatkan kenderaan perdagangan serta melibatkan banyak nyawa terkorban itu tidak boleh membawa sebarang idea lagi bagi mendapatkan jalan atau kaedah penyelesaiannya.

Pengalama lalu menerusi banyak kali berlaku kemalangan `besar' itu saya rasa boleh dijadikan sumber rujukan atau sebagai `suapan' kepada kerajaan (kabinet) untuk mengambil tindakan seterusnya. Melainkan jika tidak ada perhatian serius atau adanya sikap suka menuding jari. Yang ini apabila wujud sampai bila pun atau apa badan pun ditubuhkan masalahnya tidak dapat diatasi.

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...