Selasa, 14 Disember 2010

Berhati-hati dengan program tahun pesta pancing

Syabas kepada Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah kerana meluluskan RM1.2 juta kepada Biro Pendidikannya untuk pembiyaan program kecemerlangan pendidikan dan bantuan kewangan pelajar-pelajar miskin.

Di atas kertasnya program kecermelangan pendidikan dan bantuan kewangan itu adalah untuk semua latar belakang golongan sasar tanpa mengira kaum, agama dan parti politik. Saya sangat setuju dengan pendekatan begini. Ia satu pendekatan geraksaraf yang begitu berkesan untuk `memenangi hati dan minda rakyat . 

Antara aktiviti program tersebut difahamkan mengandungi mengadakan kelas-kelas tuisyen dan pemberian bantuan atau `hadiah' kepada pelejar-pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang di dalam peperiksaan di peringkat-peringkat tertentu.

Program begini bukan sahaja baik dari segi konsepnya tetapi harus juga baik dari segi kaedah pelaksanaan dan cara pendekatannya agar tidak timbul di kemudian hari nanti unsur-unsur apa yang dipanggil sebagai  `caunter-productive' yang boleh memakan diri (tuannya).

Program itu untuk tahun 2011. Faham-faham sajalah...Tahun itu merupakan `tahun pesta memancing' . Silap-silap pancing ikan tak dapat, umpan habis. Oleh itu, kenalah jaga-jaga sikit agar umpan tak habis ikan tak terlepas. 

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...