Sabtu, 11 Disember 2010

BN tidak wajar cetuskan persepsi buruk rakyat terhadapnya

Saya percaya tidak siapa pun boleh menafikan bahawa Barisan Nasional (BN) sejak pilihan raya umum tahun 2008 lalu hingga sekarang sedang berhempas pulas mendapatkan kepercayaan rakyat melalui pelbagai strategi dan pendekatan . Ini kerana BN telah dikalahkan dengan `teruknya' pada pilihan raya umum tersebut sehingga memperoleh `majoriti tipis' di Dewan Rakyat.

Ia bukan sahaja tidak mendapat sokongan padu dari kalangan orang Melayu tetapi juga dari kaum-kaum utama lain seperti Cina dan India.

Dalam usaha mendapatkan sokongan padu ini BN tentulah perlu memprojek imej baiknya di kalangan rakyat jelata semua kaum. Imej yang baik pasti menambahkan keyakinan khalayak sasar. Tetapi bagaimana hendak mendapatkan keyakinan masyarakat awam sedangkan ada di kalangan pendukung-pendukung BN sendiri, khususnya dari UMNO sering mewujudkan persepsi-persepsi `tidak menyenangkan' dalam benak rakyat  , terutama di kalangan bangsa Melayu. Misalnya dalam menangani isu `namewee' . Ia saya lihat sering berlaku sorong tarik; dan bahkan lebih menjurus kepada membangkitkan banyak prasangka buruk dan kebosanan di kalangan rakyat.

Mengapa harus mencetuskan persepsi buruk pada minda rakyat. Bukankah para sarjana dan intelektual psikologi sosial mengatakan `sikap dan perlakuan boleh terjadi mengikut persepsi seseorang'. Ini bermakna sekiranya persepsi buruk atau negatif sentiasa ditcetuskan pada minda rakyat, lebih-lebih lagi ketika waktu pilihan raya semakin hampir, saya rasa sikap rakyat terhadap BN akan menjadi buruk ; justeru usaha BN untuk mendapat sokongan padu golongan sasar tertentu juga akan gagal .

Ini tidak mustahil disebabkan mereka sering `dibakar' dengan isu yang tidak memuaskan hati mereka dan ada kalanya menimbulkan keberangan mereka terhadap BN. TUNGGU DAN LIHAT.  

Tiada ulasan: