Selasa, 21 Disember 2010

Hindarkan kempen politik perkauman secara melampau

Cara berkempen menjelang pilihan raya umum ke 13 ini saya nampak lebih kurang serupa dengan cara berkempen menjelang pilihan raya-pilihan raya umum tahun1964 dan 1969. Bahkan pada kali ini dilihat lebih teruk lagi.

Pada tahun 1960-an , masa itu para politikus di samping menonjolkan isu-isu perkauman seperti bahasa, agihan ekonomi dan agama; namun ada juga dibangkitkan isu-isu pembangunan . Tetapi pada kali ini nampaknya isu pembangunan langsung tidak lagi menarik minat para politikus, terutama DAP dan parti-parti pembangkang lain. Mungkin isu pembangunan sudah habis , tiada lagi boleh dijadikan modal kempen.

Justeru yang dijadikan tumpuan ialah isu-isu perkauman yang sangat sensitif dan sangat membakar perasaan kaum-kaum tertentu , khususnya orang Melayu. Terbaru misalnya dalam suatu konvensyen parti-parti pembangkang yang diadakan di Kepala Batas, Seberang Prai Utara pemimpin  sebuah parti pembangkang  dilaporkan menghentam UMNO, BN , orang Melayu dan akhbar Utusan Malaysia dengan mengatakan mereka itu `bukan rakyat Malaysia sebenar' . Suatu label yang sangat jelik. 

Pendekatan kempen pula dizahirkan secara agresif tanpa menghirau kesannya. Ini akan memberi impak yang sangat buruk dan menjijikkan kepada orang Melayu. Maka ia tidak wajar dilakukan atau dibenarkan berlaku
Apa yang telah berlaku pada 40 tahun dahulu beginilah caranya.Cara itu mungkin memberi keuntungan dan kelebihan kepada parti-parti pembangkang tetapi rakyat jelatalah yang akan tanggung risikonya dalam serba serbi .

Lihatlah pada pilihan raya umum tahun 1969 dahulu dengan menguna pendekatan begitu akhirnya parti - parti pembangkang seperti DAP, Pas dan Gerakan (yang belum lagi menjadi parti kerajaan) menang beberapa kerusi Parlimen dan menguasai beberapa negeri seperti Selangor, Kelantan, Terengganu dan Pulau Pinang.

Namun tiba-tiba dua hari selepas itu berlakulah peristiwa yang sangat pahit dalam lipatan sejarah negara iaitu pergaduhan `besar-besaran' antara kaum, terutama Melayu dan Cina yang mengakibatkan kehilangan banyak nyawa dan kerosakan banyak harta benda awam dan milik bersendirian. Dan akibatnya juga sistem demokrasi `digantung' seketika.

Mahukah kita peristiwa seumpama itu berulang lagi? Saya percaya ramai rakyat jelata yang berniaga, bertani, berkebun, dan sebagainya tidak mahu. Yang mahu begitu barangkali hanya segolongan politikus yang rakus kuasa sahaja. Oleh itu, hindarkanlah berkempen secara itu . Fahamilah segera keresahan hati rakyat jelata.

Pihak berkuasa bendungilah cara berkempen begini. Tiada siapa yang untung akibat dari berkempen cara ini. Pengalaman sudah ada dengan kita, buat apa kita biarkan lagi ia berterusan. Apakah ini ikutan daripada adanya `dasar terbuka' yang melampau sebelum ini. Justeru itu berhati-hatilah parti pemerintah ketika merumuskan dan melaksanakaan sesuatu dasar; janganlah sampai rakyat dan negara menjadi hancur macam negara - negara lain.  Cegah sebelum parah.

2 ulasan:

Anak Jawa berkata...

salam...

mohon linkkan blog saya dalam blog saudara. says sudah link anda dan follow :

http://anakcucujawa.blogspot.com/

SALLEH SAAD berkata...

Terima kasih kerana sudi wujudkan pautan dengan blog saya.

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...