Isnin, 20 Disember 2010

Kementerian Pelajaran harap jangan akur

 Catatan ini sekadar untuk meminta kementerian pelajaran tidak akur dengan tuntutan sesetengah pihak khususnya dari kalangan pendukung politik tertentu supaya menarik balik keputusan menjadikan  Interlok (novel) sebagai teks sastera di sekolah menengah. Alasan yang diketengahkan adalah buku itu mengandungi unsur `menghina' orang Melayu dan India.


Interlok adalah sebuah novel karangan Sasterawan Negara , Datuk Abdullah Hussain dan telah dipilih oleh sekumpulan panel untuk dijadikan komponen mata pelajaran sastera bahasa Malaysia di sekolah menengah. Mustahil kumpulan panel itu jahil mengenai sastera, politik, sosial, sejarah negara dan sebagainya., lantas memilih buku yang rendah mutunya dari segi kepentingan negara dan bangsa. 

Mengenai sejauh mana ia `menghina kaum-kaum tertentu' atau sama ada ia  sebuah buku sastera atau buku politik, atau sama ada  ia sebuah rencana serius atau satu hasil kareatif seorang pengarang sastera, atau  lain-lain bidang yang boleh dikaitkan dengan isu perkauman yang membahayakan negara , terpulang kepada penilaian yang dibuat secara ilmiah oleh kementerian pelajaran sendiri. Di kementerian itu pasti ramai para intelektual yang mampu membuat penilaian dengan sebaik-baiknya. 

Rasanya dalam keadaan tertentu kita patut sangat jangan terlampau taksub dengan sentimen perkauman sehingga menyukarkan kehidupan kita dalam sebuah negara seperti Malaysia ini. Cuba kita sederhanakan pemikiran dan emosi kita dalam melihat aspek-aspek tertentu yang berkaitan dengan isu perkauman. Ini supaya tahap pransangka buruk kita antara satu sama lain boleh dikurangkan atau ditiadakan . Percayalah selagi sifat begitu kita tidak perkemaskan, selagi itulah semangat 1 Malaysia yang hendak dipupuk itu tidak berjaya. 


Tiada ulasan: