Selasa, 7 Disember 2010

Saranan PM jauhi empat sifat mazmumah sesuai untuk semua pihak

Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak meminta pendukung dan penyokong Barisan Nasional (BN) menyikirkan empat sifat mazmumah supaya BN kembali diminati ramai seperti masa-masa lalu. Empat sifat mazmumah yang disebut beliau pada konvensyen BN baru-baru ini ialah lupa diri, khayal, jumud dan angkuh.

Sebenarnya empat sifat mazmumah itu merupakan sebahagian dari berpuluh lagi sifat mazmumah yang perlu disingkirkan seperti tamak, rakus, hasad dengki, khianat, bermuka-muka dan sebagainya. Dan semua sifat mazmumah itu bukan sahaja untuk pendukung dan penyokong BN sahaja tetapi wajar untuk semua, termasuk parti pembangkang, pertubuhan-pertubuhan sosial dan sebagainya. Malah kepada setiap individu sekiranya inginkan hidup bahagia dalam erti kata sebenar dan disukai rakan dan bukan rakan. Atau (dengan mengguna istilah dalam ajaran Islam) mendapat keredhaan Allah.

Justeru sempena menyambut Maal Hijrah 1432 ini mari kita sama-sama muhasabah diri dan cuba sedaya mungkin lakukan seperti saranan PM itu meskipun di luar konteks pendukung dan penyokong BN. Lepas itu kita lihat apa akan terjadi....

Tiada ulasan: