Khamis, 16 Disember 2010

Tutup kes rasuah: Nik Aziz menang moral dan politik

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Menteri Besar Kelantan dan juga Mursyidul Am Pas terlepas daripada dakwaan rasuah yang melibatkan tuduhan menerima `suapan' sebanyak RM65,000.00 daripada sebuah syarikat sebagai pakej mengerjakan haji dan umrah pada tahun 2009. Nik Aziz membatalkan tunai haji pada tahun itu. Pejabat Peguam Negara (AG) mendapati tiada bukti untuk didakwa. SPRM menutup kes itu.

Dengan penutupan kes itu Tuan Guru memperoleh kemenangan moral dan pada masa sama menjana pengaruh politiknya sekali. Menang moral bermakna kedudukannya sebagai `Tuan Guru' tidak dicemari dengan perbuatan fasik, manakala mejana pengaruhnya dalam politik bermakna akan lonjakan dalam pengaruhnya di dalam politik dan khusunya Pas. 

Kedua-dua elemen itu pasti sedikit sebanyaknya akan mengalir juga kepada Pakatan Rakyat (PR) kerana Pas menjadi salah satu parti komponen PR, manakala Tuan Guru pula menjadi pemimpin tertinggi parti Pas .

Dalam kes ini Barisan Nasional (BN) menang moral  tidak menang politik. Menang moral bermakna ia mencerminkan BN di dalam melaksanakan dasar anti rasuh tidak memilih kawan atau lawan - yang salah  tetap salah dan yang terbukti buat salah pasti didakwa dan sebaliknya. Kalah dalam politik bermakna akan mengalami sedikit kehilangan sokongan , yakni kecenderungan pengundi terutama kumpulan atas pagar (AP) akan lebih memihak kepada PR kerana melihat pemimpin PR, terutamanya Pas lebih `bersih'.

Dalam apa juga keadaan ketika saat-saat pilihan raya umum semakin hampir BN harus mengatur strategi yang lebih `smart' dan berkesan kepada pemulihan dan pemantapan imej BN sebagai parti yang menggunakan slogan `rakyat diahulukan '.  

Tiada ulasan: