Khamis, 6 Januari 2011

Kenaikan harga minyak Ron 97

Harga minyak patrol Ron 97 naik lagi sebanyak sepuluh sen seliter mula kelmarin. Sebelum itu harganya RM2.30 sen seliter dan ketika ini sudah RM2.40 sen seliter.

Semenjak 1 November tahun lalu sudah tiga kali kenaikan. Tidak mustahil dalam tempoh enam bulan akan datang ia akan dinaikkan beberapa kali lagi sehingga mencapai RM3.00 atau lebih seliter. Malangnya jawapan yang kerajaan berikan terhadap kenaikan harga minyak patrol Ron 97 ini ialah `kerajaan tidak boleh mengawalnya kerana ia tertakluk kepada harga pasaran dunia.Kerajaan hanya boleh kawal harga minya patrol Ron 95 sahaja.

Betul, tetapi punca kepada keadaan begitu kerana kerajaan menarik balik dasar pemberian subsidi. Ini puncanya. Dan alasan kerajaan menarik balik subsidi seperti berulang kali diumumkan ialah kerana kononnya ia membebankan kerajaan.

Berapa sangat beban yang kerajaan kena tanggung berbanding pulangan politik yang akan kerajaan perolehi , terutama pada musim pilihan raya . Sementelahan minyak adalah bahan keperluan untuk semua rakyat . Ia bukan macam barang-barang `make up' wanita yang penggunaannya amat terbatas, apatah lagi yang mahal-mahal dan yang diimpot. Sudah tentu implikasinya terhad kepada sebilangan kelompok sahaja.

Justeru kenaikan harga minyak akan menyusahkan semua rakyat. Maka dalam hal ini saya berpandangan adalah lebih baik kerajaan menanggung sedikit `beban' (kewangan) daripada semua rakyat jelata menanggun kesannya. Ini kerana jari-jari rakyat akan berperanan untuk menyatakan kesusahan atau penderitaan yang mereka alami akibat pelaksanaan dasar yang tidak wajar terhadap kehidupan mereka secara beterusan seperi kenaikan harga minyak.


Tiada ulasan: