Isnin, 3 Januari 2011

KPI dan JKKKP negeri Kedah

Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) yang diperkenalkan kepimpinan kerajaan pusat pasca PRU ke 12, untuk digunapakai di peringkat tertinggi pentadbiran kerajaan pusat dan semua kementerian, jabatan dan agensinya bagi mengukur pencapaian sesuatu sasaran kerja atau produktiviti masing-masing, kini kelihatan diperluaskan lagi ke peringkat lebih rendah. Misalnya di negeri Kedah ia juga khabarnya akan digunakan di peringkat Pengerusi dan Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Perseketuan (JKKKP) .

Ini diumumkan oleh Pengerusi Lembaga kemajuan Wilayah Kedah (Keda), Datuk Ahmad Bashah Hanipah yang juga Pengerusi (baru) Perhubungan Umno Negeri Kedah kepada media seperti dilaporkan hari ini .

Menurutnya,bagi memenuhi KPI yang ditetapkan setiap JKKKP perlu menghantar laporan mesyuarat setiap bulan, menyediakan profil kampung, menambah bilangan pendaftaran pengundi dan menyelesaikan masalah penduduk.

Katanya, tindakan itu bertujuan mempertingkatkan gerak kerja dan bagi memastikan setiap masalah rakyat dapat diselesaikan. 

Syabas Datuk ! Juga perlu perbanyakkan kursus pentadbiran/kewangan/perhubungan awam kepada JKKKP.


Nota:   kerajaan telah menaikkan elaun setiap pengerusi JKKKP daripada RM450 kepada RM800 sebulan serta menaikkan elaun kehadiran mesyuarat untuk setiap ahli jawatankuasa (AJK) daripada RM30 kepada RM50 setiap kali mesyuarat. 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...