Sabtu, 15 Januari 2011

Peluang Lepasan SPM Sambung Belajar

KUALA TERENGGANU  14 Jan - Mulai tahun ini, lebih ramai lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berpeluang menyambung pengajian di peringkat diploma dan sjil apabila kerajaan menawarkan lebih 148,500 tempat di institusi-instiusi pengajian tinggi awam (IPTA)

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia melibatkan sejumlah 14,000 tempat bagi pengambilan kursus asasi dan 34,000 tempat untuk diplomadi IPTA.

Selain itu jelasnya, sebanyak 51,000 tempat ditawarkan untuk diploma di politeknik dan 11,000 tempat bagi peringkat sijil di kolej-kolej komuniti serta 38,500 tempat untuk sijil di Institusi Latihan kemhiran Awam (ILKA)

Beliau menjelaskan , peluang julung kali itu ditawarkan sempena Karnival Pengajian Tinggi Negara 2011 'Jom Masuk U' yang membawa pendekatan 1Malaysia: Pendidikan Untuk Semua yang bermula di sini hari ini.

"Penganjuran karnival kali ini akan membantu memastikan semua pelajar lepasan SPM dan setaraf dengannya memperoleh pendidkan lanjutan termasuk bidang kemahiran dan teknikal.

"Peluang ini juga untuk pelajar yang kurang cemerlang dalam SPM", katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran karnival tersebut yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Ser Ahmad Said di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini.

Karnival dua hari berakhir esok itu dianjurkan oleh Kementerian pengajian Tinggi dengan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Mohamed Khaled berkata, jumlah tempat yang ditawarkan itu merupakan sebahagian daripada 469,500 tempat yang disediakan untuk lepasan SPM atau setaraf selain di IPS.

"Ia juga memberi peluang pendidikan lanjutan lain seperti tingkatan enam, matrikulasi, program ijazah sarjana muda pendidikan dan program persediaan ke luar negara secara tajaan", ujarnya.

Beliau berkata, kementeriannya juga merancang mengarusperdanakan program pengajian diploma di IPTA bagi memperkasakannya sebagai salah satu pilihan pelajar lepasan SPM. - Utusan.


ULASAN:   Berdasarkan fakta-fakta di atas kerajaan membuka peluang yang banyak kepada pelajar-pelajar lepasan SPM untuk melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi dan berbagai bidang , termasuk kemahiran. Namun semuanya itu adalah di bawah kementerian pengajian tinggi.

Bagaimana dengan kedudukan kolej-kolej matrikulasi yang terletak di bawah kementerian pelajaran yang juga jumlahnya agak banyak di seluruh negara. Pada hemat saya peluang-peluang melanjutkan pelajaran di kolej-kolej matrikulasi juga perlu diketengahkan. Jika tidak, semakin ramai pelajar-pelajar tidak memilih belajar di kolej-kolej matrikulasi, terutama di kalangan pelajar Melayu.

Sementelah pula ia tidak mengeluarkan sebarang sijil yang ada nilai komersil kerana `tidak diiktiraf'. Pelajar-pelajar tentulah lebih suka memilih tempat belajar yang ada mengeluarkan sijil atau diploma selain dari ijazah yang ada nilai ekonomi/komersil untuk dijadikan `cagaran' mendapatkan pekerjaan.

Saya rasa, kerajaan perlu mengkaji semula kedudukan kolej-kolej matrikulsi ini, terutama dari segi memperkasakannya , misalnya dengan meletakkannya di bawah kementerian pengajian tinggi seperti asalnya di kendalikan pusat-pusat pengajian tinggi, bukan seperti sekarang di bawah kemepnterian pelajaran.

Ia lihat semakin hari semakin hambar kedudukannya di mata masyarakat. Oleh itu wajarlah dikembalikan kedudukannya seperti asal iaitu dibawah KPT.  
Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...