Selasa, 11 Januari 2011

Tanganilah masalah pengeksploitasian sentimen perkauman dengan tegas

Apa akan jadi dengan negaraku ini (Malaysia) lagi sepuluh tahun akan datang dan seterusnya, jika masalah  sentemen perkauman dibiarkan sehingga semakin hari semakin menjadi-jadi dan terus dipergunakan bagi  membakar hati rakyat dan etnik-etnik utama .

Semuanya gara-gara kepentingan politik . Demi mendapat kerusi dan kuasa (kk) oleh pihak-pihak berkepentingan sikit sahaja terjumpa isu yang berkaitan dengan sesuatu etnik terus dicetus, diperbesar dan sebarkan dengan tujuan untuk membakar sentimen kaum-kaum berkaitan.

Terkini dan semasa ialah isu mengenai sebuah novel (Interlok) yang dijadikan teks kajian sasatera Melayu, bukan fakta sejarah atau seumpama dan cuma untuk peringkat sijil pelajaran malaysia (SPM) sahaja dan hanya bersabit dengan satu istilah sahaja iaitu "paria". Itu pun sudah riuh satu negara bagaikan letupan sebuah gunung berapi. 

Pun tidak setakat memperkatakannya sahaja tetapi disusuli pula dengan tindakan berdemonstrasi, membakar buku, membakar gambar pengarangnya dan entah apa-apa lagi. Apa ini semua ? Siapakah yang mula-mula mencetuskan isu ini ?

Pihak berwajib seperti KDN dan sebagainya, tolonglah tangani isu seumpama ini dengan tegas dan cepat supaya tidak berpanjangan. Benduglah permasalahan mengeksploitasikan sentimen perkauman ini dengan apa cara sekalipun sebelum terlambat - nasi belum jadi bubur.

Kini  mengenai novel , sikit masa lagi entah apa pula yang cuba dibangkitkan ? Susahlah nak hidup dalam sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia ini, jika asyik dengan bersentimen sahaja.

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...