Isnin, 17 Januari 2011

Tazkirah Dhuha....Memahami Hadis Rasulullah SAW

Maksud hadis:

"Dari Abu Hurairah, r.a, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda," Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian maka hendaklah berkata akan yang baik atau hendaklah ia diam dan barang siapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian maka hendaklah ia muliakan jiran, dan barang siapa beriman kepada Allah dan Hari Kemudian maka hendaklah ia muliakan tetamunya ". Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim.

Huraiannya:
 Pada hadis tersebut Rasulullah SAW menerangkan sifat yang baik menjadi adab sopan bagi orang-orang yang beriman. Sifat itu ialah berkata yang baik atau diam, muliakan jiran dan tetamu.

Mengenai berkata yang baik atau diam Rasulullah SAW menerangkan bahawa barang siapa beiman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia berkata baik atau hendaklah diam.

Imam Shafei menyatakan :makna hadis ini bahawa apabila seseorang hendak berkata, hendaklah ia berfikir . Bila ternyata tidak ada bahaya atasnya , berkatalah tetapi bila ternyata sebaliknya , diamlah. 

Rasulullah SAW mengajar supaya seseorang yang beriman selalu mengawasi perkataan dan membiasakan diam kalau diam itu ada faedahnya. Tetapi kalau diam itu bukan pada tempatnya maka ia dicela iaitu diam dari menyatakan yang hak dan menegur sesuatu yang salah.

Sumber :  Hadis 40 ( matan al-arbain Annawawiah)

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...