Jumaat, 28 Januari 2011

Tazkirah Dhuha....Menghayati maksud al- Quran

Mafhum ayat 11, surah al-Hujurat:

" Wahai orang-orang yang beriman ! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban sesetengah yang lain; dan janganlah kamu panggil memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman . Dan (ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya ) maka merekalah orang-orang yang zalim."


Mafhum ayat 12, surah al-Hujurat:

" Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain ; dan janganlah sesetengah kamu mengumpat akan sesetengah yang lain . Sukakah seseorang dari kamu memakan daging saudaranya yang telah mati ? (jika keadaan demikian mengumpat ) maka sudah tentunyu kamu jijik kepadanya . ( Oleh itu , patuhilah larangan-larangan tersebut ) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi amat mengasihani."


BK : Selamat meneruskan kehidupan dan semoga mendapat keredaan Allah. Wallahu a'lam.

 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...