Selasa, 22 Februari 2011

Bangsa Melayu dan Agama Islam

Malaysia sebuah negara yang unik. Ada pelbagai bangsa, agama, kebudayaan dan adat resam. Semata-mata kerana adanya kepelbagaian `bangsa' itu tadi. Malah yang lebih unik lagi apabila sesuatu agama itu dianuti oleh kebanyakannya kaum/bangsa tertentu. Seperti Islam dianuti hampir keseluruhan bangsa Melayu, Budha bangsa Cina, Hindu bangsa India, Kristian macam-macam `bangsa' dan Sikh bangsa Sikh , begitulah selanjutnya.

Dalam hubungan ini secara logik akal untuk membangun atau mempertahankan kelangsungan sesuatu agama itu bergantung secara langsung kepada kelangsungan sesuatu `bangsa' tertentu. Misalnya jika untuk mempertahan kelangsungan syiar Islam di negara ini, tidak dapat tidak mesti berusaha `melindungi' bangsa Melayu itu sendiri daripada sebarang ancaman, luar dan dalam.

Kuatnya bangsa Melayu , sama ada dari sudut politiknya, agamanya dan lain-lain lagi akan memudahkan syiar Islam dikembang serta dipertahankan. Lumpuh atau lemahnya sekalipun bangsa Melayu maka secara automatiknya akan melemahkan keupayaan untuk menegakkan syiar Islam.

Oleh itu, usaha untuk membangun dan mempertahankan `hak-hak' bangsa Melayu seperti tertulis dalam Perlembagaan `Tanah Melayu' tidak harus diambil mudah. Ia perlu dijadikan agenda utama parti-parti politik orang Melayu. Ini bukan bermakna mengenapikan agama dan mengutamakan bangsa atau atas alasan assabiah tetapi ia satu keperluan, malahan `urgent'. 

Kuatnya kuasa politk bangsa Melayu nescaya akan bertambah kuatlah daya memperkembangkan syiar Islam di negara ini . Ini adalah realiti. Jika tidak percaya lihatlah apa yang Allah `tunjukkan' kepada kita sekarang, iaitu kesan kedudukan keputusan pilihan raya umum ke 12 lalu. Bukan sahaja hak-hak bangsa Melayu yang termaktub di dalam Perlembagaan `terancam' tetapi juga bersekali dengan syiar Islam. Sebelum ini mana ada masjid atau surau diluntar `najis' dan sebagainya tapi sekarang sudah ada. Ini adalah satu iktibar . Wallahu a'lam.  

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...