Ahad, 6 Februari 2011

Bersabar ketika dihadapkan dengan ujian

ISLAM mengajar umatnya supaya bersabar ketika menghadapi ujian Allah , dan Allah akan sentiasa menguji kita dari semasa ke semasa. Cuma masa dan keadaan sahaja berbeza mengikut kehendak dan ketentuan-Nya. DIA akan menguji kita dengan sesuatu daripada ketakutan, kelaparan, kehilangan harta benda dan jiwa.

Di samping kita disuruh bersabar , kita juga disuruh supaya sentiasa bersyukur dengan nikmat-nikmat Allah SWT yang tidak terhetung itu, yang sebahagian daripadanya barangkali kita terlepas pandang, seperti Allah SWT menolong kita dengan pelbagai cara yang kita tidak perasaan. Misalnya antara lain berlaku antara sesama manusia ; sama ada ahli-ahli keluarga sendiri, sahabat handai atau pihak-pihak tertentu lain.

Oleh itu, tidak wajarlah kita merungut-rungut atau komlen dan seumpama, jika dalam keadaan tertentu misalnya, kita terpaksa makan `roti kering' dan sebagainya , yang bukan daripada makanan lazim kita. Begitu dengan hal-hal lain yang tidak perlu disebut satu demi satu . Lebih-lebih lagi ketika saat-saat kritikal, darurat dan sebagainya seperti mana yang sedang berlaku di Mesir dan beberapa buah negara lagi di dunia ketika ini.

 "Sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang-orang yang bersabar". 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...