Selasa, 22 Februari 2011

Bersiap sedialah dengan kenaikan harga minyak

Antara berita yang dilaporkan media hari ini yang patut diberikan perhatian serius oleh semua rakyat Malaysia ialah mengenai kemungkinan harga minyak dinaikkan tidak lama lagi bila mana kerajaan menarik balik subsidi untuk semua jenis minyak. Kini kerajaan masih menanggung subsidi untuk RON 95. Manakala harga bagi RON 97 telah diapungkan baru-baru ini.

Laporan berita oleh media bolehlah diibaratkan sebagai peringatan untuk mengujudkan keadaan `kesediaan minda rakyat' terhadap sebarang kemungkinan kedudukan harga minyak di negara ini yang mana kini masih sebahagiannya disu bsidikan.

Dengan menggunakan dua pakar iaitu seorang merupakan pensyarah kanan di sebuah universiti tempatan dan seorang lagi bekas pensyarah sebuah kolej , beberapa fakta diutarakan untuk dijadikan asas `kukuh' kepada kewajaran kebarangkalian harga minyak dinaikkan, seperti mana dikemukakann dalam laporan berita yang diberi tajuk "Harga petrol mungkin naik ?".

Dengan memetik beberapa hujah kenapa petrol wajar dinaikkan iaitu misalnya masalah minyak (petrol) sebagai `masalah globalisasi dan Malaysia tentu tidak dapat mengelak daripada kesan kenaikan harganya  serta hujah bahawa kerajaan terpaksa menanggung beban subsidi sebanyak RM6.3 bilion untuk patrol dan diesel termasuk RM3.3 bilion untuk RON 95 pada tahun lalu, saya yakin ada kemungkinan harga petrol RON 95 juga akan diapungkan seperti mana dilakukan terhadap RON 97.

Oleh itu, saya lihat tiada pilihan lain yang harus dihadapi oleh rakyat, khususnya bagi golongan berpendapatan sederhana dan kecil, kecuali menyiapkan diri , mental dan emosi untuk menghadapinya. Persediaan itu bukan sahaja untuk membayar harga minyak yang tidak tetap untuk kegunaan kenderaan masing-masing tetapi juga untuk berhadapan dengan kenaikan drastik harga barangan dan perkhidmatan.

Apa yang membimbangkan saya rasa ialah kemungkinan berlaku kehakisan pengaruh dan kepercayaan rakyat terhadap BN yang kini dilihat semakin pulih selepas merudum sebelum , sewaktu dan sesudah pilihan raya umum ke 12 pada tahun 2008 lalu. Apakah keadaan seperti itu akan berulang lagi, wallahu a'lam bissawab. 

Tiada ulasan: