Khamis, 10 Februari 2011

Cerita semut, anai-anai dan orang Melayu

Semut adalah makhluk Allah daripada jenis binatang. Tapi padanya terdapat banyak sifat-sifat yang boleh dicontohi manusia. Antara sifat-sifat positif yang ada pada makhluk semut itu ialah bermuafakat, bekerjasama, bergerombolan, berkasih sayang antara satu sama lain, saling hormat menghormati dan sebagainya. Di dalam al-Quran salah satu surahnya dinamakan surah `SEMUT' (ANNAMLU)

Anai-anai adalah salah satu dari makhluk ciptaan Allah yang mempunyai rupa paras dan bentuk tubuh seperti semut. Tapi terdapat beberapa sifat yang berbeza dengan semut. Anai-anai suka membina rumah kediaman  yang lebih besar daripada rumah kediaman semut. Bahkan semacam tidak munasabah kerana bersangat besar saiznya. Berbeza dengan semut anai-anai biasanya dikaitkan dengan sifat-sifat negatif seperti dengki, khianat, mementing diri sendiri dan sebagainya.

Misalnya dengan sifat `tamaknya' mereka membina rumah kediaman yang besar meskipun di atas hak orang lain atau demi mengisi perut dan kepentingan peribadinya terkadang-kadang dek kerana kerakusan membina tempat kediaman sendiri menyebabkan tempat-tempat kediaman orang lain menjadi musnah atau sekurang-kurangnya rosak.

Meskipun ini tidak berlaku kepada semua manusia tetapi sebahagian daripada mereka mungkin mengalami nasib demikian.

Orang Melayu adalah juga suatu bangsa daripada beribu-ribu bangsa dari jenis manusia yang Allah `izinkan' untuk mendiami dan menerokai muka bumi ini yang juga dikenali sebagai `dunia' kelihatan lebih banyak memilih cara kehidupan anai-anai .

Sebab itu tidak menghairankan jika sebahagian daripada bangsa Melayu sanggup melingkup , memusnahkan dan mengkhianati bangsanya sendiri demi kepentingan peribadinya. Siapakah misalnya yang sanggup mempertikaikan `habuan' yang dianugerahkan kepada bangsanya menerusi dasar ekonomi baru negara (DEB) atau dasar-dasar lain seumpama jika tidak sebahagian daripada orang Melayu sendiri, di samping orang lain , lalu menuduh sebahagian bangsanya yang memperjuangkan hak dan habuan itu sebagai `pelampau' - kanan atau kiri  dan sebagainya.

Pada hal benda yang diperjuangkan itu cuma hanya sekadar 30 peratus sahaja daripada keseluruhan habuan yang disediakan ! Tetapi oleh kerana dalam diri tidak perasaan kasih sayang terhadap bangsa sendiri , mereka sanggup berbuat apa sahaja asalkan . Masya Allah ! Beginilah halnya bangsaku - bangsa Melayu yang beragama Islam dan dipercayai sebahagian besarnya membaca al-Quran tetapi enggan mengambil contoh tauladan dan pengajaran daripada al-Quran.

Tiada ulasan: