Jumaat, 11 Februari 2011

Kawal nafsu dengan amalan sunat

Setelah membaca beberapa akhbar tempatan pada hari ini hati saya amat tersentuh dengan satu laporan berita yang disiarkan oleh akhbar-akhbar tersebut iaitu mengenai seorang datuk berusia 89 tahun dituduh di mahkamah merogol cucu perempuannya berusia 10 tahun di kandang lembu.

Saya tidak dapat membayangkan bagaimana kejadian semacam itu boleh berlaku, namun sebagai seorang yang telah berada di dalam `zon' warga emas serta mempunyai beberapa orang cucu termasuk empat orang cucu perempuan setakat ini, saya berasa sedih tak terkata dan memohon agar barang dijauhi Allah.

Memanglah rangsangan nafsu seks lelaki sukar luntur meskipun berada dalam usia emas dan lebih teruk lagi bila si isteri juga warga emas yang sudah luntur nafsu syahwatnya dek kerana kehabisan putaran haid yang pasti tidak terdaya lagi melayan kehendak nafsu suaminya . Itu dalam keadaan semula jadi ciptaan Allah tanpa ditokok tambah `kekuatan'nya dengan perkara-perkara lain seperti amalan `bersenam' tertentu atau `doa-doa' tertentu atau menerusi ubat-ubatan tertentu dan sebagainya.

Walau bagaimana pun saya amat percaya ia boleh di atasi dengan cara yang tidak memrlukan kos yang banyak iaitu dengan membanyakkan zikrullah seperti membaca al-Quran, tasbih, tahmid, takbir, tahlil, selawat , puasa sunat dan sebagainya. Lain hallah jika bukan daripada orang muslim. Mungkin mereka juga ada cara lain, wallhu a'lam.

Semua amal-amal solih tersebut pasti dapat mengurangkan rangsangan nafsu serakah atau nafsu-nafsu lain yang boleh mengakibatkan terjadinya perbuatan yang tidak elok dan keji , kerana kita diajarkan bahawa jika sentiasa ingatkan Allah dan Rasul-Nya syaitan sukar mencelah ke dalam ruang pernafasan kita atau meresap bersama aliran darah kita. 

Di samping amal-amal solih tersebut Rasulullah SAW menggalakkan kita berpuasa (sunat) dua hari seminggu atau tiga kali sebulan . Mari kita sama-sama amalkan perintah (sunat) itu, insya Allah mudah-mudahan kita diberi  taufik dan hidayah oleh Allah SWT. Wallahu a'lam bissawab.


Tiada ulasan: