Selasa, 1 Februari 2011

Mampukah BN tawan Kedah ?

Melihat kepada pendekatan yang digunakan oleh Datuk Seri Us. Azizan Razak , Menteri Besar Kedah setakat ini, rasanya agak sukar bagi Barisan Nasional untuk menawan semula Kedah pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Sehingga kini tidak nampak isu yang `besar-besar' yang panas membakar sehingga mampu mempengaruhi sikap dan pemikiran majoriti rakyat negeri ini untuk tidak memihak kepada pemeritahan Pakatan Pembangkang yang diterajui Pas di bawah pimpinan Us. Azizan.

Malah baru-baru ini misalnya yang memperlihatkan gaya kepimpinannya serta kebijaksanaannya menggunakan pendekatan berhemah  ialah beliau mengambil sikap positif mengumumkan  `memberi sokongan penuh' terhadap projek menara Langkawi yang diumumkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohammad.

Beliau sendiri selaku MB Kedah dilaporkan turut hadir bersama dalam majlis pecah tanah yang disempurnakan oleh Tun Dr. Mahathir Mohammad .

Pendekatan begini diinginkan sebahagian besar rakyat, bukan cara `bermusuh' atau `berperang' antara satu sama lain atau `mencetus isu `panas' semata-mata kerana perbezaan fahaman politik.

Rakyat pentingkan pembangunan dan kemajuan dan pada masa sama perlukan kepimipinan yang berhemah. Mungkin kelemahan tertentu di sana sini, itu adalah perkara biasa dalam kehidupan seorang manusia.

Tidak tahulah kalau BN negeri khususnya Umno mempunyai strategi yang ampoh yang boleh `memecahkan' gaya kepimpinan Us Azizan , yang tidak diketahui umum

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...