Jumaat, 18 Februari 2011

Pertahan nilai kemanusiaan

PUTRAJAYA 17 Feb - Sistem tadbir dalam masyarakat perlu mempertahankan nilai-nilai kemanusiaan yang diterima umum dan mengatasi perbezaan ideologi.

Ketua Setiausaha Negara , Tan Sri Sidek Hassan berkata, institusi awam dan swasta merupakan refleksi kepada nilai-nilai yang dipersetujui dalam sesebuah masyarakat atau negara.

"Jika kita merestui nilai-nilai yang buruk , tadbir urus dalam sistem kita turut akan memelihara nilai-nilai yang sama. Ini juga bermakna jika kita menginginkan kecemerlangan dalam masyarakat, kita mesti menunjukkan tahap kecemerlangan yang sama dalam perniagaan dan kehidupan kita," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada perbincangan meja bulat mengenai kod tadbir urus awam di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

Mohd. Sidek turut mengutarakan analogi mengenai kehidupan lebah ketika menggambarkan masyarakat yang mengejar kemajuan semata-mata dan masyarakat yang mempunyai nilai kemanusiaan. - UTUSAN

Nota : Petikan kenyataan di atas sangat menarik dan diharap ia dapat dijadikan pedoman di dalam mengurus tadbir kehidupan kita seharian termasuk dalam urus tadbir sesebuah rumah tangga. Dan cerita mengenai lebah digambar oleh Allah di dalam al-Quran (surah an-nahl)

Tiada ulasan: