Sabtu, 23 April 2011

Beri perhatian serius nasihat Mufti Perlis

Mufti Perlis menasihatkan supaya penyelesaian isu video seks yang hangat diperkatakan sekarang yang mana didakwa dilakukan oleh seorang pemimpin pembangkang itu perlu dibuat mengikut `saluran Islam'. Nasihat itu disampaiaknnya menerusi laporan akhbar Berita Harian yang disiarkan hari ini.

Sehingga kini isu itu masih hangat diperkatakan umum, terutama oleh orang-orang politik. Sekumpulan orang yang mendakwa diri mereka `Datuk T' kerana ada tiga individu yang masing-masing bergelar Datuk baru-yang mendedahkan isu itu kepada media, baru-baru ini dilaporkan media sanggup bersumpah di hadapan Kaabah, iaitu tempat suci bagi orang Islam di mana ia dijadikan kiblat untuk solat orang Islam dan terletak di dalam masjidil Haram di Mekkah al-Mukarramah.

Mufti Perlis meminta pihak terbabit (yang membuat pertuduhan dan yang kena tuduh) agar membuat penyelesaian isu tersebut dengan `cara Islam'  iaitu sama ada pihak yang dituduh tampil mengaku perbuatannya itu atau pihak yang menuduh mendatangkan empat orang saksi yang `adil' yakni bukan fasik atau bersedia menerima sebatan 80 kali (mengikut hukum syarak yang bersabit dengan perbuatan qazaf) iaitu kerana menuduh orang Islam lain berzina.

Sebagai orang Islam pandangan Mufti Perlis itu kenalah diberikan perhatian serius kerana ia mebabitkan hukum Allah, malah Mufti juga dilaporkan berkata, jika isu itu terus diperkatakan tanpa mengguna saluran syariat ia seolah-olah mempersendakan hukum syarak (wa iya zubillah).

Di samping itu kita juga sangat-sangat berharap agar mana-mana pihak, terutamanya umat Islam sendiri jangan libatkan Ka'abah dengan sewenang-wenangnya dalam mendepani isu-isu seperti ini dan masyarakat Islam di negara ini mengharap isu ini segera ditamatkan.

Tiada ulasan: