Khamis, 23 Jun 2011

Ciri sistem demokrasi di Malaysia

Menteri Dalam Negeri memberitahu sidang Dewan Rakyat yang sedang berlangsung sekarang bahawa pihaknya menerima 6.147 permohonan  taraf kewarganegaraan Malaysia bagi tahun 2010 hingga 31 Mac tahun ini.

Katanya, permohonan bagi tahun 2010 itu sedang diproses dan keputusannya akan diketahui sebelum 31 Disember ini , sementara permohonan bagi tahun 2011 pula akan dikeluarkan sebelum 31 Disember 2012. (Utusan Malaysia 23Jun 2011)

Dengan itu sekiranya kesemua permohonan tersebut diluluskan nescaya akan bertambahlah lagi jumlah warganegara Malaysia yang kini dianggarkan lebih kurang 28 juta.

Di samping itu yang akan lebih menarik lagi ialah apabila mereka itu juga akan turut serta `mengimarahkan' persada politik negara dalam konteks sistem demokrasi dan sistem politik kepartian yang ada di mana pilihan raya adalah sebahagian daripada cirinya 

Saalah satu syarat yang dibenarkan secara undang-undang untuk mengundi ialah mereka yang memiliki kad pengenalan berwarna biru iaitu yang khas untuk wrganegara sahaja ,selain dari berumur 21 tahun ke atas.

Ini bermakna sesiapa yang menjadi atau diterima menjadi warganegara adalah layak membuang undi pada mana-mana pilihan raya yang diadakan.

Namun pada masa sama mereka juga adalah bebas untuk memilih mana-mana ideologi parti politik yang dikehendakinya , kerajaan atau pembangkang. Parti politik di Malaysia memang banyak. 

Inilah sistem demokrasi dan politik yang diamalkan di negara ini sejak merdeka hingga sekarang dan ia merupakan satu hakikat yang tidak boleh dinafikan. 

Tiada ulasan: