Isnin, 20 Jun 2011

Galak bukan Melayu perkasakan bahasa kebangsaan

Kuala Lumpur - Pertandingan Pidato 1Malaysia anjuran Jabatan Penerangan khusus untk bukan Melayu yang julung kali diadakan mendapat sambutan yang amat menggalakkan apabila 173 peserta mengambil bahagian.

Daripada jumlah tersebut hanya hanya seorang sahaja wakil akan dipilih mewakili setiap negeri untuk bertanding di peringkat akhir merebut kejuaraan.

Ketua Pengarah Penerangan Malaysia, Ibrahim Abdul Rahman berkata, pertandingan itu adalah salah satu program di bawah kempen Pembudayaan Bahasa Kebangsaan unuk memperkasakan penggunaan dalam kalangan rakyat.

Katanya, pertandingan yang terbuka hanya kepada peserta bukan Melayu berumur 18 tahun ke atas ini bertujuan meningkatkan kefasihan dan penguasaan bahasa Melayu di samping mengukuhkan semangat perpaduan masyarakat berbilang bangsa.

"Saya terharu kerana pertandingan di peringkat negeri April lalu mendapat sambutan menggalakkan dengan 71 peserta kaum Cina ,60 India dan 42 peserta dari kaum lainsperti Iban, Kadazan, Dusun dan masyarakat Siam mengambil bahagian.

"Pertandingan yang bertemakan `Gagasan 1Malaysia Wadah Perpaduan Nasional' mmberi peluang kepada para peserta meningkatkan pengetahuan dan kefahaman terhadap gagasan 1Malaysia dan dasar-dasar negara," katanya pada majlis aprisiasi bersama peserta pidato di Wisma Sime Darby,baru-baru ini.

Ibrahim berkata, penguasaan dan pembudayaan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dalam kalangan bukan Melayu amat penting kerana ia merupakan asas kepada perpaduan bagi menyemai semangat cintakan negara.

beliau memberitahu , johan pertandingan akan dijadikan ikon jabatan dan dilibatkan dalam program anjuran jabatan dalam menyampaikan mesej kemasyarakatan dan kenegaraan .

"Pertandingan ini akan dijadikan acara tahunan dengan mensasarkan lebih banyak peneyertaan bagi mengetengahkan bakat bukan Melayu", ujarnya.

Program berkenaan merupakan kesinambungan program pidato kenegaraan yang pernah diadakan sebelum ini dan terbuka untuk semua kaum.

Johan akan menerima hadiah bernilai RM3,000 , piala pusingan , piala iringan dan sijil penyertaan. Tarikh pertandingan akhir belum dimuktamadkan dan dijangka diadakan dalam tempoh terdekat.


Petikan dari Utusan Melayu Mingguan 20/Jun/2011 

 Ulasan POK:  Teruskan dayausaha ini.  

Tiada ulasan: