Selasa, 14 Jun 2011

Isu Biasiswa : Pegawai JPA telus

Kebelakangan ini dasar penajaan dan pemberian biasiswa oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada pelajar-pelajar cemerlang telah dijadikan isu besar oleh sebahagian rakyat sebagai mengzahirkan perasaan tidak puas hati terhadap urus kerja JPA di dalam perkara tersebut. Lebih menyedihkan apabila ada pihak-pihak yang sanggup melemparkan tuduhan kononnya JPA tidak telus . Mungkin ada juga pihak mengambil kesempatan di air keruh.

JPA adalah sebahagian dari agensi kerajaan pusat yang terkenall dengan kecekapan dan profesionalismenya di dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberikan . Namun mungkin kerana kegawatan politik dan ketidakmantapan kuasa politik di dalam parti-parti `teras' kerajaan menyebabkan ia senang diambil kesempatan oleh sesetengah pihak demi untuk dijadikan modal politik mereka.

Bagaimana pun kita amat berasa bangga dengan menteri di Jabatan Perdana Menteri , Datuk Seri Mohammed Nazri Abdul Aziz kerana pada masa sama tampil menolak segala tuduhan yang boleh dianggap tidak berasas itu yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu , malah beliau telah memberi keyakinan bahawa di sana `tiada bukti kukuh' untuk mengaitkan pegawai di JPA menyalah gunakan kuasa atau tidak telus.

Syabas Datuk Seri ! Pendirian yang sebeginilah yang diperlukan demi menjaga maruah pegawai-pegawai kerajaan dan sekali gus kerajaan sendiri. Melainkan jika ada bukti kuat . Ini adalah berkaitan dengan imej - imej pegawai (agensi) kerajaan dan imej kerajaan juga. Pemimpin kerajaan serta pegawai kerajaan seharusnya komited menjaga imej ini.

Ketegasan serta keberanian di dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebegini adalah sesuatu yang sangat diharapi dan dihargai rakyat. Teruskan dengan keberanian dan ketegasan.

Tiada ulasan: