Selasa, 21 Jun 2011

Kasihnya ayah membawa ke syurga

Ketika berada di pejabat pos pagi tadi kerana urusan membayar bil elektrik dan bil-bil lain saya bertemu dengan seorang kenalan yang sedang menunggu giliran ke kaunter. Semasa berbual beliau memberitahu kedatangannya untuk membaharui lesen memandu anak lelakinya yang telah tamat tempoh sejak lebih dua bulan lalu.

Katanya, dia telah beberapa kali mengingatkan anaknya supaya segera memperbahruinya kerana bimbang diambil tindakan pihak berkuasa tetapi katanya tidak diendahkan anaknya. Jadi hari ini ketika anaknya masih lagi tidur dia `mencuri' lesen anaknya itu untuk diperbaharui.

Inilah gambaran dari mungkin banyak lagi cerita serupa yang berlaku di kalangan anak-anak muda sekarang yang tidak begitu mengambil berat tentang undang-undang lalu lintas, termasuk memandu tanpa lesen yang sah.meskipun mungkin tidak berlaku kepada semua .

Salah satu sebab wujud sikap demikian , mungkin kalau kena apa-apa tindakan pun seperti denda bukan mereka yang membayarnya tetapi ibubapa yang tolong bayar.

Saya paparkan kisah ini adalah bertujuan supaya ia menjadi pengajaran kepada kita sekalian agar jangan dilakukan sedemikian rupa oleh sesiapapun dan kita mohon dilindungi Allah daripadanya  Kepada anak-anak yang masih muda atau remaja suka saya nasihatkan agar kasihanilah ibu bapa anda yang membesar anda dengan susah payah dan berhadapan dengan berbagai macam cabaran termasuk mental, jiwa, jasmani, kewangan, tekanan emosi dan sebagainya. Ikutlah nasihat ibu bapa agar hidup kita bahagia dan berkat.

Berhubung dengan `sikap' pengguna jalan raya yang dianggap menjadi sebahagian dari punca kemalangan antara lainnya adalah memandu tanpa lesen yang sah . Ia juga merupakan satu kecuaian yang patut dielakkan.

Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kedah, M. Surrentharan memberi tahu akhbar Sinar Harian seperti disiarkan hari ini bahawa dianggarkan 70 peratus punca kemalangan jalan raya di negeri itu adalah disebabkan sikap individu sewaktu berada di jalan raya.

Manakala faktor-faktor lain adalah seperti struktur jalan , keadaan kenderaan yang dinaiki, faktor cuaca, dan haiwan yang melintas jalan tersenarai dalam 30 peratus punca kemalangan yang berlaku di negeri itu.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...