Ahad, 26 Jun 2011

Kemelut Ketua Pengarah JKR : Kesian JPA !

`Kemelut' isu jawatan Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) seperti disiarkan oleh sebuah akhbar arus perdana sejak beberapa hari lalu sangat memalukan serta dilihat mencemarkan reputasi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) iaitu satu-satunya `agensi pusat' yang sangat terkenal dengan kewibawaannya dalam mengendalikan pentadbiran dan pengurusan sumber manusia termasuk penempatan, pertukaran dan malah `peminjaman' pegawai sektor awam ke sektor lain.

`Penempatan' bermaksud menempatkan seseorang kakitangan di sesebuah kementerian , jabatan atau agensi kerajaan di tempat tertentu; `penukaran' pula adalah menukarkan seseorang kakitangan ke tempat lain atas sebab tertentu seperti kenaikan pangkat dan sebagainya.

Lazim juga diamalkan ialah `peminjaman'. Ia bermakusud lebih kurang sebagai memberi pinjaman seseorang pegawai kerajaan yang masih berkhidmat (belum bersara) kepada jabatan / agensi lain dalam sektor awam atau sektor lain selain perkhidmatan awam. Wallahu a;lam. 

Semua urusan ini bukan baru bagi JPA tetapi berlaku dan sentiasa berlaku sejak berpuluhan tahun lalu. Juteru itu apabila tiba-tiba disiarkan akhbar mengenai perlantikan, penempatan dan peminjaman Ketua Pengarah JKR telah menjadi isu dan wujud `kemelut' ia sangat membengungkan . Pada masa sama kelihatan mencemarkan imej JPA.

Tulisan ini tidak bermaksud memihak kepada mana-mana pihak antara kedua KP dan `bekas' KP itu tetapi dirasakan semacam ada sesuatu yang `tak kena' di mana - mana di sebalik isu ini.

Tidak dapat dipastiakn `level' sebenar jawatan KP (JKR) itu, sama ada JUSA (Jawatan Utama Sektor Awam) atau TURUS. TURUS merupakan peringkat paling tinggi dalam sektor awam selepas jawatan Ketua Setiausaha Negara (KSN). Namun berdasarkan fakta yang disiarkan akhbar itu diyakini ia betaraf
TURUS.

Justeru `kemelut' isu ini sangat serius bukan sahaja dari segi maruah JPA tetapi juga kakitangan perkhidmatan awam keseluruhannya . Oleh itu hendaklah diseselsaikan segera dan diharap tidak berulang. Hendaknya tidak wujud benda yang `tidak kena' di dalam isu pertukaran kakitangan sektor perkhidmatan awam. Wallahu a;lam bissawab  

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...