Sabtu, 18 Jun 2011

Kepada Pemuda Umno : Tak payahlah nak teruskan demonstrasi itu

Akhbar Utusan Malaysia hari ini melaporkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishamuddin Tun Hussein , memberi `peringatan' kepada Pergerakan Pemuda UMNO agar idak meneruskan niat mereka mengadakan demontrasi pada 9 Julai ini bagi tujuan menyerahkan memorandum kepada Yang Di Pertuan Agong mengenai `cadangan membaik pulih sistem demokrasi' negara ini, kerana ia `melibatkan isu keselamatan dan juga permit'.

Akhbar itu juga pada hari ini menyiarkan kenyataan pergerakan Pemuda UMNO, bahawa pergerakan  itu `tidak akan berganjak ' dengan berpendirian mereka sekalipun pihak berkuasa keselamatan `enggan' memberikan permit perhimpunan.

Pada tarikh itu, sebelum ini dilaporkan sebuah lagi pertubuhan yang dikenali sebagai BERSIH akan mengadakan demontrasi secara besar-besaran di ibu kota yang juga difahamkan membabitkan isu yang lebih kurang sama. Setakat ini dikatakan ia tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa keselamatan. Banyak pihak menyanggah rancangan BERSIH itu. 

Seperti maklum BERSIH dikatakan daripada pembangkang dan Pemuda UMNO pula sudah pastinya daripada kerajaan didominasikan UMNO. Jadi, sekiranya ini benar-benar berlaku pada 9 Julai ini bukan sahaja akan `bertembung' antara dua pihak yang berlainan fahaman politiknya tetapi ia menampakkan ada pihak-pihak yang semacam tidak mempedulikan undang-undang dan mementingkan keselamatan serta ketenteraman awam ! 

Bagi pihak berkuasa keselamatan pula rasanya tentulah "Berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya" meskipun mereka mampu menghadapinya 

Alahai ! Jika inilah keadaannya apa nak jadi dengan negara ini. Kepada Pergerakan Pemuda Umno saya harap tak payahlah nak teruskan demontrasi itu.

Tiada ulasan: