Ahad, 5 Jun 2011

Menanti impian kerajaan perpaduan menjadi realiti

Bukan pelik tetapi ia amat memeranjatkan ! Pas sebuah parti yang ditubuhkan di sekitar awal tahun 1950-an dengan arah tujunya `memperjuangkan sebuah negara Islam' di negara ini tiba-tiba pada muktamar ke 57-nya baru-baru ini mengubah arah tuju itu kepada mewujudkan `negara berkebajikan' .

Perubahan arah tuju itu digambarkan dalam ucapan dasar kepimpinan tertingginya. Dengan terumumnya perubahan itu seolah-olah memberi gambaran bahawa ia tidak perlu lagi kepada kepimpinan ulamak di dalam parti itu yang menjadi slogan kempen selama ini dan cita-cita sebahagian besar penyokongnya.

Justeru , berikutan  itu dilihat barisan kepimpinan yang dipilih di muktamar itu kebanyakannya juga tidak lagi  terdiri daripada mereka-mereka yang digelar sebagai golongan ulamak. Mereka yang terpilih untuk barisan kempimpinan pada muktamar kali ini lebih dikenali dengan gelaran golongan profesional.

Bagi mana-mana orginasis pun apabila berlaku perubahan matlamat dan kempimpinan biasanya ia akan memberi kesan secara keseluruhan dalam entiti organisasi berkenaan termasuk program dan aktivitinya dan natijah akhir kepada ahli dan penyokongnya. Dalam konteks parti politik tentulah bangsa dan negaranya.

Sebelum ini parti itu berkeras dengan pegangan dan asas perjuangan `untuk menegakkan negara Islam' maka seperti umum termaklum UMNO yang menjadi parti persaingan politiknya sentiasa dituduh tidak Islamik, tidak memperjuangkan Islam dan sebagainya. Digambar kepada masyarakat, terutama masyarakat Islam , seolah-olah semua program yang dibuat oleh UMNO sebagai parti utama kerajaan sejak merdeka hingga kini tidak bersifat Islam atau tidak membawa kebaikan kepada Islam dan ummah.

Itu yang sering dipedengarkan kepada rakyat jelata.

PRU ke-12 pada tahun 2008 mungkin faktor yang mengubah segala-galanya . Ia mungkin bukan sekadar  telah merobah landskap politik negara ini tetapi nampaknya juga telah merobah dasar perjuangan asal dan arah tuju parti Pas juga, dari arah yang lebih kemas dan relevan (dengan namanya dan golongan sasar) kepada yang lebih longgar dan tidak relevan. 

Apakah itu satu transformasi perjuangan politiknya ?

Apa pun perubahan itu dari satu sudut ada kebaikannya kepada UMNO. Ini kerana salah satu isu yang sering dimainkan oleh parti itu terhadap UMNO seperti tersebut di atas boleh dikatakan menjejaskan pengaruh UMNO selama ini terutama pada masyarakat Melayu Islam di kampung-kampung , sama ada percaya atau tidak, itulah yang berlaku. .

Tapi nampaknya kini Pas telah mengubah perjuangan nya. Negara Islam bukan lagi matlamat perjuangannya , kalau begitu tiadalah lagi halangan untuk bercantum atau bekerajasama dengan UMNO di dalam `kerajaan perpaduan' yang dimpikan itu pada pilihan raya umum akan datang. wallahu alam. 

1 ulasan:

abu idris berkata...

Ar Rayah World News
http://ibnuyassir.blogspot.com/2011/06/ciri-ciri-negara-islam-yang-praktis.html
Ciri-Ciri Negara Islam Yang Praktis

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...