Khamis, 16 Jun 2011

Negara Kebajikan : gaji minimum mesti RM1,000

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, dijangka akan mengumumkan gaji minimum kepada pekerja-pekerja berpendapatan rendah sebelum akhir tahun ini selepas Rang Undang-Undang Majlis Konsultasi Gaji Negara dibentangkan dan diluluskan di Dewan Rakyat yang sedang bersidang sekarang dan setelah ditubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negera berikutnya. 

Mengikut laporan media , kesatuan-kesatuan sekerja sebelum ini seperti MTUC dan CUEPACS meminta gaji minimum untuk pekerja-pekerja golongan tersebut sebanyak RM900. Namun memandangkan taraf hidup semakin meningkat dewasa ini dan pasti akan bertambah lagi apabila program ke arah mewujudkan negara berpendapatan tinggi mencapai hasilnya.

Kini difahamkan terdapat kira-kira 35 peratus mereka yang memperoleh gaji di bawah RM700 sebulan. Dengan kadar gaji sebanyak itu pasti ia sangat-sangat tidak mampu untuk menampung keperluan hidup yang meningkat dengan cepatnya sekarang ini , meski dengan seberapa banyak berhemah dalam perbelanjaan sekalipun.

Oleh itu, eloklah kerajaan atau pun pihak berkenaan yang diberi tanggungjawab merangka gaji minimum itu menetapkan gaji minimum sebanyak RM1,000 sebulan kepada gologan pekerja yang berpendapatan rendah  yang menjadi golongansasar kepada skim gaji ini dan hendaknya mencakupi semua sektor pekerjaan dan bidang perjawatan, termasuk mereka di bahagian kaunter seperti juruwang dan sebagainya.

Ini baru benar-benar `Negara Kebajikan' . Bukan hanya retorik politik semata-mata seperti yang dilaung-laungkkan oleh pembangkang baru-baru ini. Tunjukkan kepada rakyat bahawa Barisan Nasional bukan  Pakatan Rakyat dan pemimpin Barisan Nasional tidak seperti pemimpin Pakatan Rakyat.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...