Jumaat, 10 Jun 2011

Perlukah sangatkah Umno mewujudkan sayap agama ?

Ketika ini berbangkiut isu keperluan sayap agama ditubuhkan di dalam parti Umno berikutan Pas menolak kepimpinan Ulama dalam mesyuarat agung parti itu baru-baru ini.

Persoalannya : Perlu sangatkah sayap agama diwujudkan di dalam parti Umno ?

Bagi saya ia tidak perlu dan tidak mendesak. Selagi Umno menjadi teraju pemerintahan atau kerajaan di negara ini selagi itu ia tidak perlu diujudkan.

Ini kerana dalam kerajaan sendiri sudah terdapat banyak agensi-agensi berkaitan agama ditubuhkan. Umno boleh menggunakan agensi-agensi tersebut secara langsung atau tidak langsung. Apa yang penting ialah keikhlasan memberi dan menerima nasihat dan pandangan serta kesediaan untuk mengamalkannya.

Menjadikannya `sayap' dalam parti bermakna seoalah-olah cuba mengheret ulama ke dalam arena politik secara langsung. Apa faedahnya ?

Rasanya banyak buruk dari baiknya . Segala pandangan, nasihat atau `fatwa' yang dikeluarkan mereka  mungkin sebahagiannya akan terikat dengan keperluan dan matlamat perjuangan parti. Sekiranya ini berlaku kesannya kepada masyarakat Islam umumnya sangat buruk. Apa yang sudah berlaku di dalam masyarakat Melayu/Islam di negara ini selama ini sudah cukup untuk dimengertikan. 

Allah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa telah memberi petunjuk kepada kita dengan jelas bahawa memasukkan sewenang-wenangnya ulama ke dalam arena politik yang mana lebih bersifat `sekular' itu akhirnya ulama dianggap tidak relevan dengan perjuangan dan hala tuju parti semasa dan juga dianggap `tidak agresif' lantas ditolak dengan hinanya di dalam suatu majlis pertemuan besar.

Di mana maruah ulama hendak diletak ketika itu ? Bagiamanpun segala-galanya telah berlaku di depan mata kita . Maka wajarlah kita dijadikannya pedoman dan pengajaran. Allah SWT tidak menjadikan sesuatu itu dengan `sia-sia' sepertimana yang difirmankan Nya di dalam kitab suci al-Quran.

Biarlah mereka berada di dalam Majlis Fatwa Kebangsaan atau Majlis Fatwa Negeri-Negeri, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) , Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) dan banyak lagi. Manfaatkan sahaja mereka dan jadikan mereka sebagai tempat rujukan jika benar-benar perlu. 

Oleh itu, maka harus lebih berhati-hati untuk membawa masuk ulama secara langsung ke dalam gelanggang politik yang kita sama-sama tahu bahawa politik itu warnanya seperti pelangi namun berpotensi untuk berubah pada bila-bila masa .


Kesimpulannya, sayap ulama tidak perlu dalam parti Umno.

Tiada ulasan: