Khamis, 7 Julai 2011

GLC untuk siapa ya ?

Saya tertarik dengan pandangan dan komen yang diberikan oleh Timbalan Presiden Majlis Perunding Melayu, Tan Sri Muhammad Ali Hashim terhadap cadangan kerajaan untuk melupuskan pegangannya dalam syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) seperti dilapor Utusan Malaysia hari ini.

Menurut laporan itu beliau dipetik sebagai berkata , " Langkah ini jelas bertentangan dengan semangat `rakyat didahulukan'.

"Tambahan pula setelah GLC berjaya merekod prestasi menggalakkan dan berupaya menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara".

Menurutnya , dengan berbuat demikian kerajaan memindahkan hak milik ekuiti amanah rakyat Malaysia yang miskin dan berpendapatan rendah untuk meningkatkan kekayaan golongan pelabur saham swasta yang umumnya berpendapatan tinggi . (Utusan Malaysia);

Katanya lagi, " Sekalipun GLC bukan milik individu Melayu , ia adalah amanah yang harus dipegang untuk manfaat generasi akan datang".

Dan banyak lagi hujah-hujah beliau ( sila rujuk Utusan Malaysia hari ini di bawah tajuk : Kaji semula pelupusan 33 GLC)


Syabas Tan Sri...... Mudah-mudahan ada perhatian daripada pucuk pimpinan kerajaan.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...