Rabu, 10 Ogos 2011

Bonus raya : untuk penjawat awam persekutuan sahaja ke ?

Para pesara perkhidmatan awam Malaysia seramai lebih kurang 590,000 orang itu tentulah berasa seronok apabila Perdana Menteri dua hari lepas mengumumkan `bayaran khas' kepada mereka pertengahan bulan ini sebagai belanja hari raya.

Saya juga sebagai pesara perkhidmatan awam dan baru pulang dari tanah suci sehari sebelum berita disiarkan , kerana mengerjakan umrah tersentak membaca berita itu dan rasa amat bersyukur dengan nikmat pemberian itu.

Begitu juga rasanya dengan rakan-rakan yang masih bekerja yang akan mendapat sekurang-kurangnya RM500 atau setengah bulan gaji masing-masing. Namun difahamkan ia untuk kakitangan di bawah kerajaan persekutuan sahaja, tidak termasuk kakitangan di bawah perkhidmatan kerajaan negeri.

Bagi mereka yang bekerja di bawah perkhidmatan negeri tentulah juga turut mengharapkan bayaran sama daripada kerajaan negeri, khususnya negeri-negeri di bawah pemerintahan kerajaan pakatan rakyat. Dengar ceritanya mereka `risau' kemungkinan tidak dibayar .

Sehingga kini rasanya pengumuman mengenainya belum ada lagi. Harap-harapnya mereka juga akan mendapat habuan yang sama seperti rakan-rakan di bawah perkhidmatan kerajaan pusat.   

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...