Isnin, 15 Ogos 2011

Isu agama ke isu politik ?

Sepanjang dua minggu berlalunya bulan Ramadan yang mana umat Islam keseluruhannya diwajibkan berpuasa apabila mencukupi syarat-syaratnya , timbul dua isu `besar' yang menghantui masyarakat Islam di negara ini.

Salah satunya isu jemputan `berbuka puasa' di sebuah gereja di Selangor yang menurut berita yang disiarkan media melibatkan 12 orang Muslim ketika diserbu oleh pihak berkuasa agama dan keselamatan di negeri itu. Isu itu tercetus minggu lalu dan heboh di seluruh negara. 

Keduaya isu `larangan menyiarkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran beberapa minit menjelang masukya waktu solat subuh. Isu ini tercetus di Pulau Pinang beberapa hari lalu . Konon beritanya larangan itu berikutan dari arahan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang. Ia juga heboh satu negara.

Sama ada ia satu kebetulan atau direncanakan , kedua-duanya berlaku dalam negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat (PR) yang juga merupakan parti pembangkang di Dewan Rakyat.

Kedua-dua isu itu menarik perhatian umat Islam kerana ia membabitkan kedudukan akedah seseorang Muslim dan satu lagi membabitkan kedudukan hukum iaitu dibolehkan (harus,sunat, wajib) atau sebaliknya (haram,makruh) dan sebagainya. .

Untuk mempastikkan kedudukan perkara ini tentulah pihak yang berwibawa dalam ilmu agama sahaja yang layak membincang dan merumuskannya.

Namun sebahagian dari kalangan orang Islam daripada kedua-dua parti politik terbesar orang Melayu/Islam telah tampil mengambil bahagian secara aktif.

Para pemimpin Pas dari pihak pembangkang dan Umno dari parti kerajaan msing-masing membuat kenyataan media yang seolah-olah menggambarkan mengikut kepentingan serta sudut pandangan parti masing-masing .

Yang jelasnya kedua-dua pihak adalah berpegang pada satu akidah dan mengamalkan satu syariat agama   tetapi barangkali kerana terdapatnya perbezaan ideologi politik mereka saling bercakaran antara satu sama lain yang seakan-akan menggambarkan bahawa pendirian mereka berasaskan kepentingan parti masing-masing .

Persoalan yang timbul di kalangan masyarakat biasa yang menjadi rakyat jelata yang ingin melihat sesuatu jawapan yang jelas terutama di bulan Ramadan ini terkeliru antara satu sama lain dan tertanya-tanya apakah isu yang diperbincangkan ini isu agama atau isu politik .

Sekiranya ia adalah sebenarnya isu agama, tidak bolehkah diselaraskan sahaja kesimpulan dan pendiriannya dan janganlah pula dipolitikkan semata-mata untuk menjana penghasilan keuntungan politik pada pilihan raya.

Sama ada di perigkat pusat atau di peringkat negeri kita ada agensi-agensi rasmi yang berkaitan dengan hal ehwal agama Islam, kenapa mereka diam sahaja dan tidak cuba merongkai isu ini secara mengikut lunas agama (syariat) di meja rundingan dan kemudiannya merumuskan kedudukan sebenar; terutama berkaitan larangan menyiarakan bacaan ayat-ayat al-Quran dan kelakuan menghadiri majlis tertentu di gereja yang tujuannya diragui.

Jsuteru lagi cepat pihak berkauas agama bertindak lagi baik untuk ummah dan syair agama (Islam) . Wallahu a'lam.  


Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...