Rabu, 17 Ogos 2011

Isu percubaan memurtadkan kanak-kanak: Mencegah lebih baik daripada merawatinya

Ketika membaca tulisan Zaini Hassan, seorang wartawan kanan di Utusan Malaysia dalam ruangan "Cuit"nya yang disiarkan hari ini, hati dan emosi saya amat tersentuh.

Menurut Zaini , beliau telah dihubungi oleh seorang guru sebuah sekolah rendah di ibu kota Kuala Lumpur yang mengatakan ada di kalangan muridnya yang beragama Islam pelajar tahun 1 dan 6 dapat menyanyi lagu `gereja' dengan penuh semangat . Kabarnya cik gu itu bukan beragama Islam.

Difahamkan menerusi tulisan Zaini itu kanak-kanak berkenaan mempelajari perkara itu menerusi kelas tuisyen yang dihadiri mereka .

Beberapa pihak yang berkaitan seperti jabatan Agama Islam dan jabatan Pelajaran difahmakan juga telah dihubungi mengenai keadaan itu.

Kabarnya juga kanak-kanak itu datang dari keluarga `miskin'.

Ini adalah cerita yang disampaikan kepada Zaini dan beliau dedahkan pada akhbar . Mungkin ada banyak lagi yang tidak didedahkan.

Sebagai seorang Islam cerita dan berita seumpama ini tentulah merupakan sesuatu yang sangat memilukan dan membimbangkan .

Ia kerana kita masing-masing ada zuriat , sama ada sudah besar atau masih kecil, dan pada masa sama berdepan dengan permasalahan mencari rezeki.

Apatah lagi kiranya tinggal di kota raya atau bandar-bandar besar yang taraf hidupnya amat tinggi. Pasti ruang masa untuk bersama anak-anak adalah sangat terbatas.

Namun kes ini kita harap dapat diselesaikan . Manakala kes-kes lain seumpama ini dapat didedahkan lagi dengan qudrat dan iradat Allah Yang Maha Suci lagi Maha Tinggi dari semasa ke semasa .

Justeru tidak dapat delakkan lagi bahawa pihak-pihak berkuasa terutama yang berkenaan dengan agama, pertubuhan-pertubuhan (NGO) Islam hendaklah lebih bersikap pro aktif di dalam usaha mendepani isu-isu seumpama ini .

Pada masyarakat dan kita semua sama-samalah saling bekerjasama serta mengambil sikap lebih berhati-hati serta memberi lebih perhatian kepada gerak geri zuriat kita, terutama yang masih kecil. Bak kata orang bijak pandai `mencegah itu lebih baik daripada merawatinya ' . Wallahu a'lam.Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...