Sabtu, 10 September 2011

Isu Bukit Kepong, siapa untung dan siapa pandai

Mat Sabu adalah seorang tokoh politik parti pembangkang. Beliau sangat terkenal, baik di kalangan penyokong partinya sendiri malah di kalangan parti lawannya. Kemasyhorannya adalah kerana mulut lidahnya yang pandai mencetus isu `kontroversi' melalui ceramahnya. Inilah hakikat yang harus diterima , baik di kalangan parti lawan atau partinya sendiri.

Isu kontroversi terkini yang dibangkitkannya menersui ceramah politiknya ialah isu yang berakitan dengan peristiwa Bukit Kepong.

Cerita bukit Kepong juga adalah peristiwa yang menjadi sejarah kepada rakyat dan negara ini. Ia sangat sensitif kepada sesetengah pihak kerana peristiwa itu membabitkan pihak komunis dan kerajaan yang memerintah pada masa itu.di mana sebuah balai polis diserang oleh pihak anti kerajaan.

Beberapa orang anggota pasukan keselamatan mati akibat serangan itu. Semua orang yang membaca sejarah tahu mengenai peristiwa itu. Namun Mat Sabu pandai mengolah ceritanya sehingga ia menarik perhatian bukan sahaja orang politik tetapi juga pihak-pihak lain termasuk tokoh-tokoh ilmuan, koperat dan bekas pegawai kanan kerajaan.

Media massa mengambil kesempatan menyiarkannya setiap hari dan masa dalam tempoh dua minggu kebelakangan ini. Pelbagai pendapat diutarakan oleh pihak-pihak berkenaan itu, sehingga setengah mereka nampak tersasul apabila mengatakan negara ini tidak pernah dijajah oleh British dan sebagainya. Ia sungguh mengelirukan !

Namun Mat Sabu tetap mendapat keuntungan politiknya. Tapi selain beliau ada pihak lain juga keliahatan mendapat keuntungannya. Ini kerana pihak-pihak lain juga ada isu-isu panas mengenai diri masing-masing namun  telah ditenggelami oleh isu yang dibangkitkan Mat Sabu itu. Inilah mainan politik.

 

Tiada ulasan: