Isnin, 19 September 2011

Melihat hari ini, menanti hari esok

Sambil kita melihat, meneliti, merenung atau membaca isu-isu yang berat-berat yang berkiata dengan politik, ekonomi, kebudayaan, sosial, agama, pendidikan dan sebagainya marilah sama-sama kita ringankan otak kita dan kita cubalah menyemak sedikit berkenaan dengan `tanda-tanda' akan berlakunya hari kiamat.

Sebagai seorang Muslim dan Mukmin kita mesti percaya bahawa hari kiamat pasti akan berlaku , meski waktu sebenar tidak diketahui. Pun begitu menerusi hadis-hadis Nabi SAW kita diberitahu terdapat tanda-tanda ` kecil' atau `besar' mengenainya yang akan ditunjukkan dari semasa ke semasa.

Antara tanda-tanda yang sentiasa diingatkan kepada kita saban waktu ialah dikatakan apabila berlakunya matahari `terbit' di sebelah barat dunia ini. Sekarang ini dan sejak sekian lama matahari terbit di sebelah timur dunia.

Dalam pemahaman paling mudah ialah ia berlaku satu percanggahan dalam sistem putaran planet-planet ciptaan Allah SWT yang telah ditetapkan sedemikian sejak sekian lama seperti yang kita dapati sehingga sekarang.. Namun sekarang ini perubahan sistem itu atau `putaran sungsang ' itu tidak lagi berlaku.

Bagaimanapun kini seoalah-olah sudah wujudnya `tanda-tanda' ke arah itu sedang berlaku. Ia bukan berkait dengan makhluk planet tetapi makhluk manusia. Contoh paling ringan ialah mengenai sistem kehidupan manusia.

Misalnya sistem lazim ( dan sewajarnya) isteri sepatutnya `takut' kepada suami, anak-anak `takut' kepada kedua ibu bapa, murid/pelajar takut kepada guru, orang di bawah takut kepada ketuanya, pekerja takut kepada majikannya , rakyat takut kepada kerajaannya dan sebagainya.

Tapi nampaknya sistem itu sekarang sudah berubah sedikit demi sedikit di mana keadaannya menjadi sebaliknya.

Sesekali kita amat risau dan bimbang akibat berlaku fenomina ini suatu yang buruk akan menimpa kita apabila sistem itu terus berlaku dengan meluasnya . Ini kerana implikasi daripadanya bukan sahaja sistem sosial, dan keluarga sahaja akan menjadi kucar kacir tetapi juga sistem-sistem  lain . Lebih mendukacitakan dan membimbangkan apabila berlaku pada sistem pemerintahan negara .

Apa tidaknya apabila mungkin suatu masa nanti kerajaan yang memerintah akan takut kepada rakyatnya. Justeru segala dasar, program dan sebagainya yang sedia ada atau akan dibuat akan diubah atau berubah atas `tekanan' sebahagian rakyat tertentu dan sebagainya. 

 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...