Selasa, 13 September 2011

Menangguhkan caj enam peratus cukai perkhidmatan prabayar bukan sebab PRU dekat

Terima kasihlah kepada syarikat-syarikat telekomunikasi yang bersetuju menangguhkan pelaksanaan caj perkhidmatan sebanyak enam peratus kepada pengguna telefon bimbit perkhidmatan prabayar yang dijadualakan pada Khamis ini.

Keputusan itu difahamkan adalah hasil perbincangan dengan kementerian penerangan, komunikasi dan kebudayaan yang diketuai oleh menterinya Datuk Seri Dr. Rais Yatim pada kelmari. Seterusnya dilaporkan syarikat-syarikat terbabit bersama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan membuat kajian dari beberapa segi termasuk dari segi kadar dan kesesuaian masa pelaksanaananya.

Masa dan kadar yang sesuai

Dalam keadaan ekonomi negara yang tidak memberangsangkan seperti sekarang ini di mana harga barangan semakin meingkat naik apatah lagi masa ini agak amat hampir dengan pilihan raya umum maka untuk mendapatkan masa yang sesuai memang sukar tetapi dari segi menentukan kadar sesuai memang tidak sukar. Pun begitu jika PRU nanti kemenangan memihak kepada BN sekalipun masa belum tentu sesuai jika rakyat masih beterusan dengan masalah harga barang yang tinggi.

Jadi, harapan saya dari golongan marhaen ini ialah agar pihak yang terbabit dapat mencari kadar yang lebih rendah daripada yang dicadangkan sebanyak enam peratus itu DAN seboleh-bolehnya dikenakan caj waktu membeli pek permulaan perkhidmatan sahaja. Memang tidak dinafikan sektor komunikasi ini menyumbangkan cukai perkhimatan yang besar kepada kerajaan tetapi di samping itu kemampuan pengguna pun kana juga diberi perhatian.

Golongan pelanggan/pengguna

Syarikat-syarikat telekomunikasi harus sedar bahawa yang menjadi pelanggan mereka bukan hanya terdiri daripada golongan kaya dan elit sahaja tetapi juga mereka daripada golongan marhaen yang berpendapatan sederhana dan rendah; jika tidak mana mungkin jumlah mencecah hingga 26 juta. Mereka pun perlu juga perkhidamatan komunikasi untuk menjalin hubungan sesama rakan, keluarga dan sebagainya.

Diharapkan juga keputusan yang akan dibuat selepas mebuat kajian nanti kedua-dua pihak (kerajaan dan syarikat) janganlah hanya mengambil kira kepentingan politik sahaja tetapi handaklah juga mrngambil kira masalah yang akan dihadapi rakyat terutama dari segi ekonomi. Oleh itu maksud kesesuaian masa itu bukan kerana dekat dengan pilihan raya semata-mata tetapi juga kerana kasihan serta keperhatinan kepada rakyat jika selepas pilihan raya sekali pun . Maka itu kadar yang dicari ialah yang termampu oleh  rakyat menanggungnya.  

Tiada ulasan: