Sabtu, 29 Oktober 2011

Kursus wajib Bahasa dan Temadun Melayu kepada pelajar asing di IPT

Selaku bangsa Melayu dan rakyat Malaysia saya rasa amat sukacita dan berterima kasih kapada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) kerana mengorak langkah menjadi pengajian bahasa Melayu (komunkasi) sebagai subjek wajib kepada pelajar antarabangsa yang belajar di Intitusi Pengajian Tinggi (IPT) Awam di negara ini.

Sungguh pun ia hanya sekadar peringkat ataubertaraf komunikasi sahaja, namun satu langkah betul. Biarlah orang luar yang belajar di negara ini tahu dan faham bahasa kebangsaan negara ini .Sekurang-kurangnya mereka mampu bercakap dalam bahasa Melayu ketika berkomunikasi dan berinteraksi dengan sesama mereka selama mereka tinggal di negara ini.

Tindakan ini juga boleh dianggap satu langkah ke arah  `pemasaran' bahasa Melayu ke rantau lain. Rasanya sudah sampai masanya usaha memperkasakan kedudukan bahasa Melayu bukan sahaja lagi hanya berlegar di negara ini sahaja, malah jika termampu biarlah ke seluruh pelusuk dunia.

Saya rasa ia tiada masalah kerana kita ada pelbagai kemudahan seperti kementerian dan agensi yang boleh melakukannya. Cuma hendak dengan tak hendak sahaja. Dan jika boleh di samping itu, pemahaman mengenai ketemadunan Melayu yang lebih luas konsepnya juga wajar diterapkan dalam apa jua cara yang sesuai, termasuk menjadikannya sebagai satu subjek pengajian wajib di IPTA mahupun IPTS. Kerana kita ada kuasa melakukannya.   

Tiada ulasan: