Isnin, 19 Disember 2011

Isu SBPA perlu ditangani dengan lebih berhemah

Isu Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) antara Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS ) dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hendaklah ditangani segera dan dengan lebih berhemah; bukan dengan cara nak tunjuk iapa yang ada kuasa.

Isu itu sangat sensitif sama sensitifnya dengan isu kaum dan agama di negara ini. Silap-silap langkah cara mendepaninya akan membawa padah kepada kerajaan BN. Apatah lagi dekat dengan pilihan raya umum seperti ketika ini. PRU didesas-desuskan akan berlaku pada wala tahun depan.

PM kenalah dengar juga cakap CUEPACS kerana mereka mewakili 1.4 juta orang ahli yang terdiri dari pegawai kerajaan. Benar, bukan semua mereka akan turun membuang undi. Tapi pengaruh mereka juga tidak boleh diperlekehkan begitu sahaja kerana mereka adalah `jentera kerajaan.

Menurut CUEPACS , mereka tidak dimaklumkan lebih awal mengenai SBPA ini secara keseluruhannya atau tiada perbincangan langsung, khususnya mengenai beberapa opsyen di dalamya. Justeru mereka meminta tempoh tarikh membuat pilihan dilanjutkan, namun JPA nampaknya bertegas untuk tidak melanjutkan tempoh tersebut yang ditetapkan pada 31 Disember ini untuk kakitangan kerajaan menyerahkan borang-borang mereka. 

Sikap itu sesungguhnya JPA tidak wajar bersikap demikian. Kerana ini soal periuk nasi. Lebih-lebih lagi bagi golongan di peringkat sederhana dan bawah . Selain itu kesan dari sikap atau cara pendekatan seperti itu akan memberi kesan buruk kepada kedudukan kerajaan BN pimpinan DS Najib sekarang .

Kenalah sama-sama faham PRU sudah dekat. Niat PM Najib mengumumkan skim itu pada belanjawan lalu pun mungkin ada strategi politiknya menjelang PRU 13 ini, yakni untuk `mengambil hati' kakitangan kerajaan juga seperti kelompok lain rakyat Malaysia yang mana diumumkan pelbagai insentif. Jadi biarlah hati semua pihak dijaga dengan sebaik mungkin.

Apapun rakyat akan tunggu hasil pertemuan antara CUEPACS dengan PM yang dijadualkan pada Jumaat ini. 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...