Selasa, 20 Disember 2011

Penggunaan dakwat kekal: Fatwa diperlukan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melaksanakan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum (PRU) akan datang ini seperti dilaporkan akhbar-akhbar hari ini.

Menurut laporan, dakwat kekal yang akan digunakan itu boleh tahan antara tiga hingga tujuh hari di kuku dan kulit (pengundi). Tiga hari untuk pemilih biasa dan tujuh hari untuk pemilih awal.

Pelaksanaan kaedah ini difahamkan adalah berasaskan kepada cadangan Jawatankuasa Terpilih Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang baru ditubuhkan baru-baru ini.

Persoalannya adalah dari segi implikasinya kepada pemilih-pemilih yang beragama Islam yang boleh dikatakan keseluruhannya di negara ini berpegang kepada mazhab Syafeii.

Ada dua perkara utama dalam isu ini saya kira. Pertama berkaitan dengan halal haramnya dan kedua sah atau tidaknya wuduk atau angkat hadas besar (mandi junub), haid dan lain-lain seumpama.

Tempoh tiga hingga tujuh itu adalah sanngat lama. Sekiranya ianya telah digunakan di negara Islam lain sekalipun belum tentu ianya boleh digunakan oleh umat Islam di negara ini kerana perbezaan petua dalam fiq mengikut mazhab. Misalnya dalam bab wuduk ada negara Islam lain yang sentuhan kulit lelaki/wanita tidak batal wuduk dan sebagainya tapi di negara kita berbeza amalannya .

Jadi jika sekadar mengambil kira pengamalan di negara Islam lain sahaja , saya kira itu belum memadai.Justeru ianya harus mendapat fatwa dari pihak berkuasa agama (Islam) terlebih dahulu sebelum keputusan muktamad diambil.

Keraguan mungkin timbul di kalangan pemlih Islam di negara ini berhubung dengan isu ini. Dan mungkin ada lagi perkara-perakara lain yang ada implikasi hukum syarak kepada umat Islam.

Demi mengelakkan daripada timbulnya segala macam keraguan dan mungkin boleh menjadi isu politik yang besar elok sangatlah pihak berkuasa agama memberi perhatian serta mengambil tindakan segera , malahan langkah itu adalah sangat-sangat diharapkan . 

Tiada ulasan: