Selasa, 27 Disember 2011

Perkasakan fungsi lembaga penapis filem

Baru-baru ini dilaporkan kementerian dalam negeri (KDN) memutuskan tidak akan menapis lagi segala filem yang ditayangkan baik di panggung wayang mahu pun di kaca tv seperti mana dilakukan sebelum ini. Tanggungjawab dan tugas yang diberikan kepada lembaga penapisan filem itu tidak laku lagi !

Sebaliknya tanggungjawab dan tugas tersebut difahamkan akan diserahkan kepada pihak penerbit dan pengarah. Mereka diminta mengambil tanggungjawab sepenuhnya. Persoalan yang bangkit di kepala orang ramai ialah sejauh manakah tanggung jawab dan tugas itu akan dapat dipenuhi ?

Kedua-dua pihak tersebut masing-masing makan gaji dan berniaga. mana ada orang perniagaan tidak mahu untung ? Pasti nak untung. Untung bermakna perolehan melebih modal yang dilaburkan. Dalam konteks ini filem yang dibuat mestilah laris. Untuk melariskan filem tentulah kena muatkan adegan yang menjadi tarikan lebih. Termasuk adegan `luar biasa' . Adegan yang `luar biasa' biasanya ialah adegan yang mencarik adat budaya dan melanggar nilai agama . Ia dianggap ramuan yang sangat penting sebagai pelaris industri filem.  orang. Oleh itu pemindahan `kuasa' itu dilihat tidak praktikal dan relevan.

Bahkan secara tersiratnya pemindahan kuasa itu akan jatuh kepada setiap ibu bapa yang mempunyai akan-anak di peringkat kanak-kanak dan remaja. Persoalannya mampukah ibu bapa untuk memikul beban yang sangat berat selain beban lain selainnya ? Mampukah ibu bapa mengawal, mendidik dan seumpamanya  anak-anak mereka saban hari ? Mampukah setiap ibu bapa `bersila' besama anak-anak mereka untuk sama-sama menonton filem di tv, jika tidakpun di panggung wayang ? Lebih jauh lagi mampukah ibu bapa melarang anak-anak mereka menonton tayangan filem di tv yang tidak ditapis itu ?

Seperti maklum setakat ini dalam keadaan di mana dikatakan filem ditapis pun ada banyak ketirisan babak `luar biasa' seperti keganasan, tidak bermoral dan sebagainya berlaku. Inikan pula jika tidak ditapis dan dipantau.

Oleh itu, rasanya lebih baik jika peranan dan skop tanggungjawab dan tugas penapisan filem yang ada di lembaga penapisan filem itu dipertingkatkan atau diperkasakan . Tak mengapalah nak wujudkan masyarakat liberal pun tapi kenalah pada-pada juga kerana kita di Malaysia ini kebanyakannya masyarakat Islam dan mengamalkan budaya Timur dan Melayu. Rasanya dengan kebijaksanaan yang ada cara lain adalah lebih baik daripada cara `lepas tangan' . Walahu alam.

Tiada ulasan: